Ирландия конфискува най-големия в историята прат на наркотици на стойност над $165 милиона

...
Най-голямата конфискация на наркотици в историята на Ирландия беше заловена
Коментари Харесай

Най-голямата конфискация на наркотици в историята на Ирландия беше заловена край бреговете на Корк в югоизточната част на страната във вторник, съобщи ирландската полиция.

Кокаин с тегло 2253 кг, на стойност около 157 милиона евро (165 милиона долара), е бил иззет от плавателния съд „MV Matthew“, пътуващ от Южна Америка, каза генералният директор на приходите и митниците Гери Харахил на пресконференция в Дъблин в сряда.

„Това е най-голямото изземване на наркотици в историята на щата“, каза Джъстин Кели, помощник-комисар на An Garda Síochána, ирландската полиция, на същата конференция.

„Това е изключително значима операция и тя показва нашата непоколебима решимост да разрушим и разбием мрежи, които са решени да внесат наркотици в страната ни“, добави Кели.

Трима мъже, на възраст 31, 50 и 60 години, са били арестувани по подозрение за организирана престъпност и в момента се разпитват в полицията на полицията в графство Уексфорд, според прессъобщение на полицията.

Служителите казаха, че дрогата е с произход от Южна Америка и е предназначена за престъпни групи в Ирландия, Обединеното кралство и Европа.

Помощник комисар Джъстин Кели каза, че конфискацията на наркотици е най-голямата в историята на Ирландия. Помощник комисар Джъстин Кели каза, че конфискацията на наркотици е най-голямата в историята на Ирландия. Ирландски военновъздушен корпус/Туитър

Специална група, съставена от членове на Ирландската данъчна митническа служба, флота и An Garda Síochána, координира задържането на панамския регистриран кораб за насипни товари в ранните часове на вторник, според прессъобщението на Garda.

Видео, споделено от Ирландските отбранителни сили в X, бивш Twitter, показва как армията бързо се качи от хеликоптер на палубата сред предизвикателни метеорологични условия, докато корабът се опитва да си проправи път обратно от ирландските води.

След като армията осигури кораба, членовете на оперативната група бяха прехвърлени на борда и ескортирани от военен кораб до пристанището на Корк, където в момента се извършва съдебна експертиза.

Garda Síochána, чрез Националното бюро за наркотиците и организираната престъпност (GNDOCB) на Garda води разследване, включващо значително международно измерение, свързано със съмнение за внос на кокаин в Европа и по-специално в Ирландия , от Южна Америка. GNDOCB вярва, че е направен опит от организирана престъпна група да внесе до половин тон кокаин в Ирландия
Garda Síochána, чрез Националното бюро за наркотици и организирана престъпност (GNDOCB) на Garda води разследване със значително международно измерение, свързано със съмнение за внос на кокаин в Европа и Ирландия, по-специално от Южна Америка. GNDOCB вярва, че е направен опит от организирана престъпна група да внесе до половин тон кокаин в Ирландия Национално бюро за наркотици и организирана престъпност на Гарда

„Вчера беше изключително сложен ден от военна гледна точка и отбранителните сили проведоха изключително сложна военна операция“, каза Тони Джерати, командващ флота на Ирландската военноморска служба, на пресконференция в Дъблин.

„Беше (направено) още по-сложно от среди, върху които нямахме контрол. Времето беше изключително лошо и също така се опитвахме да предвидим действията на редица престъпни групи и как това ще се отрази върху нас. Но това беше много успешно от гледна точка на отбранителните сили.

Ръководената от разузнаването операция е проведена в сътрудничество с Центъра за морски анализи и операции - наркотици (MAOC-N), базиран в Лисабон, според прессъобщение на Garda. MAOC-N е инициатива на седем страни-членки на ЕС, включително Франция, Ирландия, Италия, Испания, Холандия, Португалия и Обединеното кралство, с финансова подкрепа от Европейския съюз.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР