Ирландия е напът да се превърне в първата страна в

...
Ирландия е напът да се превърне в първата страна в
Коментари Харесай

Ирландия е на път да се превърне в първата държава, която ще спре изцяло финансирането на изкопаеми горива

Ирландия е напът да се трансформира в първата страна в света, която ще се откаже напълно от изкопаемите горива с помощта на нов законопроект, който бе прокаран неотдавна в локалния парламент, написа Science Alert.

Ако планът се трансформира дефинитивно в закон, това значи, че страната ще спре всички обществени финансирания на изкопаеми горива като въглища и нефт от 8-милиардния Ирландски стратегически капиталов фонд.

„ Принципът на етичното финансиране би трябвало да покаже на тези световни корпорации, че тяхното непрекъснато манипулиране на климатичната просвета, отводите да повярват в климатичните промени и спорните им лобистки практики, свързани с политици от целия свят, към този момент не се толерират “, съобщи Томас Прингъл, който вкара самия законопроект.

„ Не можем да приемем тези техни дейности, до момента в който милиони хора в страните от третия свят понасят следствията от климатичните промени, гладуват, емигрират или живеят измежду гражданско непокорство вследствие на всичко това. “

На този стадий законопроектът може да се трансформира в формален закон след преразглеждане. Ако това се случи, Ирландският стратегически капиталов фонд ще спре напълно финансирането на фирмите, занимаващи се с изкопаеми горива, през идващите 5 години.

Все още не е ясно какво приложение ще намерят отклонените фондове.

Същевременно еко организации в цялата страна поддържаха законопроекта. Благодарение на него Ирландия се трансформира в първата страна, която ще се откаже напълно от изкопаемите горива. Естествено, и други страни към този момент са тръгнали по този път.

През 2015 година Норвегия реши да спре вложенията в областта на въглищата (общо цели 7,4 милиарда евро). Страната обаче към момента не се е дистанцирала напълно от изкопаемите горива.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР