Иранците излизат по улиците на най-големите демонстрации от почти десет

...
Иранците излизат по улиците на най-големите демонстрации от почти десет
Коментари Харесай

Техеранците, които не протестират, разбират болката на демонстрантите в Иран

Иранците излизат по улиците на най-големите демонстрации от съвсем 10 години, а поданици на столицата, където ситуацията е все по-напрегната, споделят, че споделят икономическото неодобрение на протестиращите и гнева им против корупцията в държавния уред.

" Асошиейтед прес " беседва с иранци в Техеран на шестия ден от митингите, при които в страната починаха минимум 21 души, а стотици бяха задържани. Протестите, избухнали в няколко града, са най-големите след тези, последвали противоречивите президентски избори през 2009 година

Жителите хвърлят неспокойни погледи към увеличаващото се наличие по улиците на полицията и доброволческите сили басидж, които играха основна роля в смазването на демонстрациите от държавното управление преди девет години. Много хора обаче споделиха, че растящата безработица и повишаващите се цени са довели хората до ръба на отчаянието.

" Ако управляващите не се бият с протестиращите, митингите ще са мирни ", сподели 34-годишният строителен служащ Рахим Гураванд. " От месеци съм без работа. Кой е виновен за това? Правителството би трябвало да спре да харчи пари за ненужни неща в Сирия, Ирак и другаде и да ги даде за основаване на работни места тук ", сподели той, имайки поради поддръжката на Иран за сирийското държавно управление и районни въоръжени групировки.

Сравнително умереният ирански президент Хасан Рохани, който беше избран отново предходната година, изрази състрадание към мирните протестиращи, които се чудят по какъв начин да свържат двата края при високата безработица и 10-процентна инфлация.

Подкрепата за него обаче наподобява отслабва, откакто доста иранци не виждат никакви изгоди от подписаното от него нуклеарно съглашение със международните сили през 2015 година, според което Иран ограничи нуклеарната си стратегия в подмяна на унищожаване на някои интернационалните наказания. Иран поръчва самолети за милиарди долари и още веднъж продава своя недопечен нефт на интернационалния пазар, само че хората още не са усетили изгодата.

" Гласувах за Рохани, само че виждам, че ръцете му са вързани и той не може да извърши обещанията си ", сподели 23-годишната студентка в техеранския университет " Азад " Париса Масуди. " Правителството би трябвало да либерализира политическата сфера, в случай че желае да резервира поддръжката на хората. "

Насрола Мохамади, който работи като монтьор покрай техеранския площад " Енгелаб " - сцена на доста митинги в предишното, сподели, че поддържа настояванията на стачкуващите.

" Те са прави. Корупцията е огромна, а опциите се дават на техни другари ", сподели Мохамади, имайки поради държавните чиновници. " Имам двама сина - на 27 и 30 години, които стоят вкъщи без работа години след дипломирането си. "

 Техеранците, които не стачкуват, схващат болката на стачкуващите в Иран
© Associated Press

През 2009 година митингите бяха концеnтрирани основно в Техеран и бяха ръководени от представители на междинната и по-горната класа поддръжници на реформистките претенденти, които изгубиха от хардлайнера Махмуд Ахмадинеджад на избори, съпроводени от изказвания за машинация.

Сегашните митинги започнаха във втория по величина град в страната Машхад и се популяризират в провинциите без ясни водачи или политическа стратегия с изключение на гнева против държавното управление. В Техеран също има митинги, само че най-насилствените конфликти са на други места.

Не всички в Техеран поддържат тези демонстрации. 31-годишната Фарназ Асади, която продава артикули посредством известното приложение за известия " Телеграм ", изрази гнева си от решението на държавното управление да спре услугата, откакто протестиращите я използваха, с цел да провеждат демонстрации и да споделят фотоси и видеоматериали. Приложението се употребява от близо 40 милиона души дневно в Иран - половината от популацията на страната.

" Не е почтено. Някои протестиращи излязоха по улиците, само че за какво аз да заплащам цената? ", попита тя. " Правителството спря " Телеграм " и магазинът ми също спря. "

Друг студент - 21-годишният Реза Незами, дефинира прекъсването на Телеграм като още едно неспазено заричане от държавното управление. " Рохани беше споделил, че неговото държавно управление няма да лимитира обществените мрежи ", съобщи той.

За други митингите са просто още една неволя. " Не се веселя. Някои протестиращи счупиха прозорци и повредиха публично имущество ", сподели 45-годишният електротехник Абас Остади. " Те изгориха таксито на мой другар. Кой ще го обезщети? Как той ще занесе вкъщи самун на фамилията си? " /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР