Иранци у дома и в чужбина отбелязаха първата годишнина в

...
Иранци у дома и в чужбина отбелязаха първата годишнина в
Коментари Харесай

Иран се опитва да осуети годишнината от смъртта на Амини

Иранци вкъщи и в чужбина означиха първата годишнина в събота от гибелта на Махса Амини в полицейския арест, а деятели приказваха за възобновяване на репресиите, с цел да си предотврати възобновяването на митингите, които раздрусаха страната предходната година. Амини, 22-годишна иранска кюрдка, умря няколко дни след ареста й от религиозна полиция за хипотетично нарушение на строгия дрескод за дамите, който е в действие Ислямската гражданска война през 1979 година Семейството й споделя, че е умряла от удар в главата, само че това се оспорва от иранските управляващи. Гневът поради гибелта й бързо прерасна в седмици на митинги, при които дамите късаха наложителните си забрадки в намерено предизвикателство към системата на ръководство на ислямската република под управлението на висшия водач аятолах Али Хаменей.

Съобщения отвън Иран гласяха, че бащата на Махса Амини е бил задържан за малко в събота сутринта, преди да бъде освободен по-късно. Нараства и формалният напън върху фамилията да не организира възпоменателна гала за нея. Амджад Амини беше арестуван, до момента в който излизаше от фамилната къща в западния град Сакез и по-късно беше освободен, откакто беше предизвестен да не организира възпоменателната работа, оповестиха от Кюрдската мрежа за правата на индивида. Официалната осведомителна организация ИРНА разказа известията за ареста като " подправени ", заявявайки, че задачата им е " подстрекателство на популацията към митинг ".

Амджад Амини към този момент беше свикан от чиновници на разузнаването предходната седмица, откакто разгласи, че възнамерява да организира възпоменателна гала. Един от чичовците на Амини, Сафа Аели, беше арестуван в Сакез на 5 септември и остава в ареста. Нямаше признаци, че церемонията ще се организира на гроба й в гробището Аичи в Сакез, като някои известия допускат, че силите за сигурност са блокирали достъпа до мястото.

Задушаване на несъгласието

Властите възобновиха репресиите си в навечерието на годишнината, оказвайки напън върху родственици на убитите по време на митингите в опит да ги спрат да приказват намерено. Базираната в Ню Йорк Human Rights Watch заяви, че членове на фамилиите на минимум 36 души, убити или екзекутирани при репресиите, са били разпитани, задържани, преследвани или наказани на затвор през последния месец. „ Иранските управляващи се пробват да наложат задушаване на несъгласието, с цел да предотвратят общественото отбелязване на гибелта на Махса Джина Амини в ареста, което се трансформира в знак на систематичното подтисничество на дамите, несправедливостта и безнаказаността на държавното управление “, сподели старши откривател на HRW за Иран Тара Сепехри Фар.

Фокусираната върху кюрдите група Hengaw сподели, че хората в Западен Иран показват недоволството си посредством обща стачка, като магазините са затворени в дузина градове, в това число в Сакез. Хенгау сподели, че " репресивни сили " са били ситуирани към дома на семейство Амини в Сакез, държавното управление е изпратило в дните преди годишнината спомагателни сили за сигурност в района. Канали на персийски език, основани отвън Иран, в това число Iran International, излъчиха фрагменти на поданици, които викат „ Смърт на диктатора “, и главния протестен девиз „ Жена, живот, независимост “ от жилищни блокове в Техеран и неговия сателитен град Карадж.

Удвояване

Докато някои дами към момента се разхождат на публични места без забрадки, изключително в богатите, обичайно демократични региони на северен Техеран, доминираният от консерваторите парламент сега обмисля проектозакон, който ще наложи доста по-строги санкции за неспазване. „ Ислямската република удвоява репресиите против своите жители и се стреми да вкара нови и по-драконовски закони, които в допълнение лимитират правата на дамите и девойките “, сподели Сара Хосейн, ръководител на задачата на Организация на обединените нации за определяне на обстоятелствата, основана за следствие на репресиите.

Очаква се иранските емигранти да проведат възпоменателни манифестации под мотото „ Кажи нейното име! “, като се чакат огромни демонстрации в Париж и Торонто. Amnesty International упрекна управляващите на Иран, че са направили „ серия от закононарушения според интернационалното право, с цел да изкоренят всяко предизвикателство пред тяхната желязна хватка върху властта “ и добави, че даже нито един чиновник не е бил разследван за гибелта на Амини или репресиите. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР