Иранското правителство планира да използва технология за лицево разпознаване в

...
Иранското правителство планира да използва технология за лицево разпознаване в
Коментари Харесай

Иран ще ползва лицево разпознаване, за да налага хиджаба

Иранското държавно управление възнамерява да употребява технология за лицево различаване в градския превоз в страната, с цел да разпознава кои дами не носят хиджаб, заяви " Гардиън ".

На 15 август президентът Ибрахим Раиси подписа декрет, който в допълнение лимитира какво дамите могат да носят на обществени места. Хиджабът е наложителен още от 1979 година, само че в този момент налагането на това обвързване се следи от нова " самодейност за поощряване на добродетелта и предварителна защита на порока ", финансирана съществено от страната. А иранската полиция има доста по-големи пълномощия да тормози дамите, които отхвърлят да закриват лицето си.

От 2017 г. в Иран са налице голям брой митинги на дамите против наложителното носене на хиджаб, като даже някои мюсюлмански духовни лица се оповестиха срещу новите ограничения. Властите дадоха отговор на това със серия от всеобщи арести.

Хиджабът в Иран е измежду по-малко ограничаващите мюсюлмански воали, като покрива единствено главата, за разлика от никабът и бурката, които покриват цялото лице и тяло.

Ползването на технологиите за лицево различаване от тоталитарни режими за надзор на популацията от години е едно от главните терзания на софтуерни експерти и специалисти по кибернаблюдение. В Китай този вид технология е употребена за налагане на ограниченията против пандемията, само че използването й продължава и за следене на хората, които са с невисок обществен заем и ограничавания за пътуване.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР