Иранското министерство на отбраната представи нова балистична ракета с обсег

...
Иранското министерство на отбраната представи нова балистична ракета с обсег
Коментари Харесай

Иран представи нова балистична ракета

Иранското министерство на защитата показа нова балистична ракета с обхват от 2000 километра и потенциал да носи бойни глави с тегло над един звук, съобщи Агенция Франс Прес.

Ракетата Kheibar - най-новата версия на Khorramshahr, която досега е най-дългобойната иранска ракета - беше показана дружно с копие на джамията Ал-Акса в Източен Йерусалим в директно предаване по държавната телевизия.

Министърът на защитата на Иран Мохамед-Реза Аштиани съобщи, че ракетата е показана като част от дейностите за " даване на цялостна поддръжка на нашите другари и страни, които са на път да се борят против системата на владичество ".
Държавната осведомителна организация ИРНА съобщи, че " Kheibar " е " ракета с течно гориво с обхват на деяние 2 000 км и бойна глава с тегло 1 500 кг ".

Името ѝ препраща към античния град Хайбар, ситуиран в днешна Саудитска Арабия, прочут с решаващата борба от VII в., в която армията на пророка Мохамед разгромява хилядите еврейски поданици.

Представянето на ракетата се случва на фона на нарасналото напрежение в израелско-палестинския спор и малко повече от 10 дни след нежното помирение в Газа, което постави завършек на петдневния трансграничен спор сред Израел и подкрепяната от Иран палестинска формация " Ислямски джихад ".

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР