Иранският президент казва, че хуманитарни мотиви са довели до освобождаването на 5-ма американци

...
-component-name=редакторска бележка class=editor-note inline-placeholder data-article-gutter=true> Гледайте цялото интервю с иранския
Коментари Харесай

-component-name="редакторска бележка" class="editor-note inline-placeholder" data-article-gutter="true"> Гледайте цялото интервю с иранския президент Ебрахим Раиси в 10:00 ч. ET и 13:00 ч. ET неделя на „Fareed Zakaria GPS.“

Иранският президент Ебрахим Раиси каза, че петимата американци, освободени тази седмица от ирански арест, са били освободени с „чисто хуманитарни мотиви“.

„Имаше възможност този обмен да се осъществи. И тази размяна беше, както казах, предизвикана от чисто хуманитарни мотиви и аз наистина смятам, че постижението беше нещо, което доведе до щастието на семействата на затворниците, както и че успяхме да покажем истинското лице на нашия хуманитарист мотиви и усилия“, каза Райзи пред Фарид Закария от CNN в Ню Йорк в ексклузивно интервю, което ще бъде излъчено изцяло в неделя.

Петимата американци – Емад Шарги, Морад Тахбаз и Сиамак Намази, както и други двама, чиито имена не са назовани публично – бяха определени като неправомерно задържани от Държавния департамент. Те се завърнаха на американска земя рано сутринта във вторник, събирайки се емоционално с членовете на семейството си на армейското летище Дейвисън във Форт Белвоар.

Освобождаването им дойде като част от по-широка сделка, която включва размразяване от страна на САЩ на 6 милиарда долара в ирански фондове и сложи край на значителен дипломатически пробив след години на сложни непреки преговори между двете страни, които нямат официални дипломатически връзки.

Докато иранското правителство твърди, че може да използва парите както пожелае, администрацията на Байдън многократно е подчертавала, че средствата са тясно ограничени до несанкционирани покупки като храна и лекарства и че ще бъдат обект на строг надзор.

Раиси каза на Закария, че „средствата принадлежат на народа на Иран“ и че неговото правителство „със сигурност ще се придържа към нашето убеждение, че целта е да изразходваме тези средства, за да отговорим на нуждите на иранския народ“.

„Това бяха средства, принадлежащи на иранската нация“, каза той. „Естествено, когато тези средства се върнат, те ще трябва да бъдат изразходвани за нуждите, които са насочени към цели, които са насочени към нуждите на иранския народ. И със сигурност ще се придържаме към основата на нашето убеждение, че целта е да изразходваме тези средства, за да отговорим на нуждите на иранския народ.

Президентът Джо Байдън беше изправен пред отпор на споразумението, като някои републиканци побързаха да критикуват сделката, твърдейки, че прехвърлянето на парите е навредило на доверието в САЩ в чужбина и може да бъде стимул за противниците на САЩ да задържат неправомерно американски граждани.

Раиси, по време на своите забележки по-рано във вторник на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, нападна американските санкции, които включват тези, които наказват Иран за насилственото потушаване на протести след смъртта на 22-годишната Махса Амини, твърдейки, че „те не са даде желаните резултати.”

Дженифър Ханслър, Кайли Атууд, Фредерик Плейтген, Клаудия Ото, Рамин Мостагим, Мостафа Салем и Беки Андерсън от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР