Иранският президент Хасан Роухани е заявил на френския си колелга

...
Иранският президент Хасан Роухани е заявил на френския си колелга
Коментари Харесай

Макрон и Роухани са се разбрали да търсят начин да запазят ядреното споразумение с Иран

Иранският президент Хасан Роухани е декларирал на френския си колелга Еманюел Макрон, че " ще направи всичко, с цел да остане в съглашението " за нуклеарната стратегия, само че желае от европейците доста незабавни гаранции, че техните компании ще продължат да работят с Иран, се споделя в известие от пресцентровете на френското и иранското президентство, съобщи БГНЕС.
В телефонен диалог, който продължи повече от час, двамата президенти се споразумяха да образуват неотложно работни групи сред Европа и Иран за разновидностите на първите гаранции, които да покажат, че европейците ще могат да продължат своите стопански действия в Иран, се прецизира в официално съобщение на Елисейския замък.
Роухани изясни, че в Иран има мощен напън за излизане от съглашението и че тези гаранции са му нужни, с цел да може самият той да ги показа на иранския народ, с цел да го убеди да остане в съглашението. Иранският президент натъртва, че ползите на Иран би трябвало да бъдат обезпечени с ясни и транспарантни решения, изключително за продажбата на нефт, банковите връзки, вложенията, застрахователната активност и превоза. " Ако в къс период от време успеем да стигнем до ясно решение за нуклеарното съглашение, ще можем да имаме необятно взаимоотношение сред Иран и Европейски Съюз ", добави той.
Министрите на външните работи на трите европейски страни, подписали през 2015 година контракта за иранската нуклеарна стратегия - Франция, Англия и Германия, ще се съберат още идната седмица с иранския външен министър, с цел да приготвят тези работни групи, се споделя в изказването на френското президентство.
За да спасят съглашението, европейците ще би трябвало да реализират от Вашингтон, техните компании да не попаднат под действието на глобите, които те ще възобновят през идващите седмици или месеци против американски и непознати компании, търгуващи с Иран. Париж се готви за тежки договаряния с Вашингтон. Франция счита да изтъкне, че Съединени американски щати рискуват да изпаднат в изолираност на интернационалната сцена, както и че съветски и китайски компании може да се възползват на иранския пазар и да понижат въздействието на глобите, като в това време да навредят на ползите на европейски или американски компании.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР