Иранският президент Хасан Рохани има един месец да се яви

...
Иранският президент Хасан Рохани има един месец да се яви
Коментари Харесай

Американският натиск задъхва икономиката на Иран

Иранският президент Хасан Рохани има един месец да се яви пред Народното събрание

Още по тематиката
В прорез с позицията до момента Тръмп разгласи подготвеност за среща с Иран " без предварителни условия "

Техеран отхвърли предлагането и назова отдръпването на Съединени американски щати от остарялата договорка " нелегално "
31 юли 2018
Съединени американски щати желаеха огромни промени от Иран или ще последват наказания

Държавният секретар Майк Помпео изброи 12 претенции, които да са част от ново нуклеарно съглашение
22 май 2018 Ирански депутати дадоха на президента Хасан Рохани един месец да се яви пред Народното събрание, с цел да отговори на въпроси по отношение на напъните си да се оправи с икономическите проблеми на страната. Те желаят да чуят мнението му за обезценяването на валутата, слабия стопански напредък и покачващата се безработица, написа Reuters.

Рохани е под напън от страна на хардлайнерите да направи промени в кабинета след утежняването на връзките със Съединени американски щати и възходящите стопански компликации. През май американският президент Доналд Тръмп извади Съединени американски щати от интернационалната договорка за ограничение на иранските нуклеарни упоритости в подмяна на повдигането на глобите и съобщи, че ще върне рестрикциите, които целят да нанесат удар по стопанската система на Иран, в това число по износа на нефт.

Обществено неодобрение

Сега депутатите ще изискат от Рохани да изясни и за какво две години след сключването на нуклеарното съглашение иранските банки към момента имат стеснен достъп до световните финансови услуги. Всичко това идва на фона на усилването на публичното неодобрение. От началото на годината в страната се организираха няколко митинга против високите цени, дефицита на вода, прекъсването на тока и корупцията.

В началото на седмицата Тръмп съобщи, че би желал да се срещне с Рохани без предварителни условия, с цел да обсъдят по какъв начин могат да се подобрят връзките. Но висши ирански представители отхвърлиха предлагането.

Съветник на Рохани написа в обществените мрежи: " Вие подемате икономическа война против нас, като връщате глобите. Първо спрете тази война и след това искайте диалози. Без предварителни условия значи без наказания. "

Промени в екипа

Наскоро Рохани назначи нов гуверньор на централната банка и одобри оставката на държавния представител. Това докара до спекулациите, че е подготвен да одобри настояванията за промени в екипа си.

В писмо до президента депутати приветстваха този ход. Те го нарекоха " добра основа " и желаеха " оптимално възобновяване " на кабинета.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР