Иранските власти са разпитали или арестували над 90 журналисти, откакто

...
Иранските власти са разпитали или арестували над 90 журналисти, откакто
Коментари Харесай

Иран задържа 90 журналисти от началото на протестите

Иранските управляващи са разпитали или арестували над 90 публицисти , откогато националните митинги раздрусаха Ислямската република предходната година, оповестява Агенция Франс Прес.

Арестите са били осъществени в цялата страна.  Повечето са освободени под гаранция или са получили прошка, само че ориста на 11 публицисти, в това число шестима арестувани и петима други, очакващи присъди, към момента е незнайна, се споделя в отчета, оповестен на Националния ден на публицистите в Иран, отбелязван на 8 август.

Припомняме, че всеобщи демонстрации избухнаха през септември 2022 година след гибелта в ареста на 22-годишната етническа кюрдка Махса Амини , задържана за хипотетично нарушение на строгите правила за обличане при дамите в Ислямската република.

Стотици хора, в това число чиновници на силите за сигурност, бяха убити и хиляди задържани за присъединяване им в това, което управляващите описаха като " протести ", подклаждани от Запада.
 Иран върна моралната полиция по улиците
Иран върна моралната полиция по улиците

10 месеца след гибелта на арестуваната кюрдка и митингите

През юли Техран публично върна по улиците така наречен морална полиция, макар митингите и обещанията за промени. 

Управниците на Иран гледат на хиджаба като на основен дирек на ислямската гражданска война, която ги докара на власт, и считат по-небрежното облекло за симптом на западния крах.

Мисията на Организация на обединените нации за определяне на обстоятелства в Иран прикани иранските управляващи да прекратят изтезанията на хора, наказани на гибел поради присъединяване си в антиправителствените митинги, които раздрусаха страната предходната година.
 Организация на обединените нации: Иран би трябвало да спре изтезанията на протестиращи
Организация на обединените нации: Иран би трябвало да спре изтезанията на протестиращи

Според иран, претекстовете на Организация на обединените нации са напълно политически и неприемливи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР