Ирански ракетен удар по цели в Северен Ирак предизвика необичаен

...
Ирански ракетен удар по цели в Северен Ирак предизвика необичаен
Коментари Харесай

Техеран предизвика гнева на Багдад с ударите си в Северен Ирак

Ирански ракетен удар по цели в Северен Ирак провокира необикновен спор сред съседките съдружници във вторник, като Багдад отзова своя дипломат в символ на митинг, а Техеран настоя, че офанзивата е имала за цел да възпре заканите от израелски шпиони, предава Reuters, представен от.

Иранската революционна армия удари това, което те нарекоха израелски шпионски център в полуавтономния район Кюрдистан в Ирак, оповестиха иранските медии късно в понеделник, до момента в който елитните сили оповестиха, че са нанесли удари и в Сирия против Ислямска страна.

Ударът наподобява евентуално ще задълбочи терзанията за утежняване на неустойчивостта в Близкия изток, откогато войната сред Израел и ХАМАС стартира на 7 октомври, като съдружниците на Иран също се намесиха в борбата от Ливан, Сирия, Ирак и Йемен.

Има също по този начин опасения, че Ирак може още веднъж да се трансформира в сцена за районен спор след поредност от удари на Съединени американски щати против свързани с Иран въоръжени групи, които също са част от формалните сили за сигурност на Ирак. Тези удари пристигнаха в отговор на десетки офанзиви против американски сили в района, осъществени от 7 октомври.

Гвардията разгласи, че нападението късно в понеделник, първият директен боен удар на Иран в района, обвързван с войната в Газа, е в отговор на израелските " зверства " против няколко от неговите командири и тези на съюзническите на Иран сили в Близкия Изток от началото на спора.

Иракският министър председател Мохамед Шиа ал-Судани съобщи, че нападението е " очевидна експанзия " против Ирак и рисково развиване, което подкопава мощните връзки сред Техеран и Багдад, оповестиха държавните медии.

По думите му, Ирак си резервира правото да предприеме всички правни и дипломатически ограничения, предоставени му от неговия суверенитет.

В знак на митинг Ирак отзова своя делегат от Техеран и привика иранския поверен в делата в Багдад.

Ударът против жилищен регион покрай консулството на Съединени американски щати в столицата на Кюрдистан Ербил беше разказан от премиера на иракските кюрди Масрур Барзани като " закононарушение против кюрдския народ “, при което минимум четирима цивилни бяха убити и шестима ранени.

Мултимилионерът кюрдски предприемач Пешрау Дизайе и няколко членове на фамилията са измежду починалите, убити, когато най-малко една ракета се разруши в дома им.

Съветникът по националната сигурност на Ирак Касъм ал Араджи отхвърли къщата да е израелски шпионски център.

" За да отговорим на изказванието, че има централа на Мосад, ние посетихме мястото и обиколихме всеки ъгъл на тази къща и всичко демонстрира, че това е фамилна къща, принадлежаща на иракски предприемач от Ербил “, съобщи той пред кореспонденти.

Говорителят на израелското държавно управление Ави Хайман сподели, че няма да спекулира, когато беше запитан на брифинг за пресата по отношение на изказванието на Иран, че е блъснал обект на Мосад.

" Това, което ще кажа, е, че Иран продължава да употребява своите проксита, с цел да нападна Израел на голям брой фронтове. Ние осъждаме дейностите на Иран и призоваваме интернационалната общественост да се изправи против Иран и да призове за мир в района “, съобщи той.

Защитавайки офанзивата, представителят на иранското външно министерство Насър Канаани уточни, че Техеран зачита суверенитета и териториалната целокупност на други страни, само че " законното право на Иран е да възпира заканите за националната сигурност ".

В допълнение към удара в Ербил, гвардейците оповестиха, че са изстреляли балистични ракети в Сирия и са унищожили " причинителите на терористични интервенции " в Иран, в това число от " Ислямска страна “.

Терористичната организация пое отговорност за две детонации в Иран този месец, при които починаха близо 100 души и бяха ранени десетки в мемориала на висшия пълководец Касем Солеймани.

Франция упрекна Иран в нарушение на суверенитета на Ирак, а Вашингтон осъди офанзивите като " безразсъдни ". Американски чиновници обявиха, че няма ударени уреди на Съединени американски щати и няма жертви от страна на Съединени американски щати.

Иран, който поддържа ХАМАС във войната му с Израел, упреква Съединени американски щати, че поддържат това, което назовават израелски закононарушения в Газа. Съединени американски щати обявиха, че поддържат Израел в акцията му, само че показаха угриженост по отношение на броя на убитите палестински цивилни.

В предишното Иран е нанасял удари в региона на Кюрдистан в Ирак, заявявайки, че регионът се употребява като плацдарм за ирански сепаратистки групи, както и за сътрудници на неговия безжалостен зложелател Израел.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР