Иранската шахматистка Сара Хадем пристигна в Испания във вторник, след

...
Иранската шахматистка Сара Хадем пристигна в Испания във вторник, след
Коментари Харесай

Предупредиха иранска шахматистка да не се връща в страната

Иранската шахматистка Сара Хадем дойде в Испания във вторник, откакто е получила, както сподели непосредствен до нея източник, предизвестия да не се връща в Иран, тъй като се е състезавала без хиджаб на Световното състезание по шахмат в Казахстан, предава Ройтерс.

Сара Хадем, родена през 1997 година, взе присъединяване в Световното състезание по бърз и блиц шах на ФИДЕ предходната седмица в Алмати без да носи хиджаб - кърпа, наложителна съгласно строгите правила за облеклото на дамите в Иран.

Източникът, който не пожела да бъде назван заради чувствителността на въпроса, сподели, че Хадем след това е получила голям брой телефонни позвънявания, в които хора са я предупреждавали да не се връща вкъщи след шампионата, до момента в който други са казвали, че би трябвало да се върне, обещавайки да я " разрешат казуса ". Хадем е номер 804 в международната класация, съгласно уеб страницата на Международната шахматна федерация.

Източникът сподели още, че роднините и родителите на Хадем, които са в Иран, също са получили закани, без да дава повече детайлности.

Иранското външно министерство не е дало отговор на Ройтерс на искане за коментар по случая. Хадем, която също е известна като Сарасадат Хадемалшарие, дойде в Испания във вторник.

Тя не е дала отговор на настояването на Ройтерс за коментар. Европрйски вестници, в това число Le Figaro и El Pais, оповестиха предходната седмица, че Хадем няма да се върне в Иран и ще се реалокира в Испания.

Телефонните позвънявания накараха уредниците да решат да й обезпечат защита със съдействието на казахстанската полиция и четирима телохранители бяха ситуирани пред хотелската стая на Хадем.

До всеобщото гражданско неодобрение в страната се стигна след смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини, която беше арестувана от моралната полиция, съблюдаваща спазването на строгите ограничавания на ислямската република върху женското облекло.

Протестите прераснаха в най-големите безредици в страната от 2019 година насам, а ръководещите пробваха да ги потушат с принуждение - десетки хиляди стачкуващи бяха задържани, а стотици бяха убити или наказани, като досега са осъществени и две изтезания.

В отговор на продължаващите репресии Западът наложи нови наказания на Иран, а ООН стартира разследване и изключи страната от своята Комисия по статута на дамите.

От своя страна Техеран упрекна западните страни и своя върл зложелател Израел в опит да провокират революция в страната и съобщи, че разполага с доказателства за тяхното присъединяване в митингите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР