Иранската Революционна гвардия обяви, че е задържала петролен танкер под

...
Иранската Революционна гвардия обяви, че е задържала петролен танкер под
Коментари Харесай

Великобритания обяви, че Иран е задържал два британски кораба

Иранската Революционна армия разгласи, че е задържала петролен танкер под английски байрак в Ормузкия пролив, оповестява БНР.

В известие на армията се твърди, че задържането на кораба на име „ Стена Имперо “ е по искане на пристанищните и морски управляващи на провинция Хормозган поради „ неспазване на интернационалния морски кодекс “. Той им е бил предаден за осъществяване на съответната законова процедура и нужните следствия, се показва още в известието.

Англия разгласи, че търси незабавно информация за плавателния съд, който е трябвало да дебаркира в пристанище в Саудитска Арабия, само че се е отклонил от курса си след навлизането си в пролива. Според Лондон още един танкер на име „ Месдар “, който плавал под либерийски байрак, само че е с английски притежател, е трансформирал внезапно посоката си съвсем по същото време и в същия регион.

Британският външен министър Джеръми Хънт сподели, че танкерът е бил арестуван и дефинира станалото с двата кораба като недопустимо. Той съобщи, че Лондон ще отвърне по един премислен, само че корав метод и предизвести, че ще има съществени последици, в случай че обстановката не бъде решена бързо. В същото време Хънт изключи опцията за военна интервенция като акцентира, че английската страна търси вид за намиране на решение по дипломатически път. Министърът заяви още, че английското държавно управление ще се събере на незабавна среща, с цел да разиска обстановката.

Малко по-късно английската компания притежател на кораба „ Месдар “ обаче разгласи, че той е освободен и може да продължи пътя си. Според компанията на борда му за малко са се качили въоръжени мъже, само че връзката с плавателния съд към този момент е възобновена. Иранска новинарска организация заяви, че не е имало задържане, а единствено отправяне на предизвестие.

Данните на уебсайт за следене на морския трафик демонстрираха, че „ Месдар “ е на път за Саудитска Арабия - крайната точка на плаването му.

По-късно от компанията оператор на другия кораб - „ Стена Имперо “ - оповестиха, че към момента нямат контакт с него и той към този момент не е под контрола на екипажа, който се състои от 23-ма души - индийци, руснаци, латвийци и филипинци. Според компанията корабът е спазил всички интернационалните регулации и тези свързани с навигацията. Военен източник, представен от иранската организация ИРНА, обаче декларира, че екипажът е изключил проследяващото устойство на танкера и е пренебрегнал предизвестията на Революционната армия, а плавателният съд се е движил в неправилен плавателен кулоар.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР