Иранската държавна телевизия по време на събитието за годишнината в

...
Иранската държавна телевизия по време на събитието за годишнината в
Коментари Харесай

Взривовете в Иран убиха повече от 100 души. Кой бе Касем Солеймани?

Иранската държавна телевизия по време на събитието за годишнината в гробището, където е заровен Солеймани в югоизточния град Керман, съобщи " Ройтерс ".

Керман, ситуиран на към 820 км югоизточно от столицата Техеран.

 

Събранието означи четвъртата годишнина от, началник на елитните сили " Кудс " на Революционната армия, при удар с американски дрон в Ирак през януари 2020 година Експлозиите са станали покрай мястото на, до момента в който дълги опашки от хора са се събирали за събитието.

Неназован чиновник съобщи пред държавната осведомителна организация ИРНА, че две взривни устройства, заложени по пътя, водещ към гробището на " мъчениците " в Керман, са били детонирани отдалечено от " терористи ".

 

Беше обявено, че Бабак Ектапараст, представител на иранските служби за незабавна помощ, е декларирал, че 73 души са починали, а 170 са ранени. По-късно държавната телевизия заяви, че са починали минимум 100 души.

 

Нито една формация към момента не е поела отговорност.

 

Иран има многочислени врагове, които биха могли да стоят зад нападението, в това число групи в заточение, бойни организации и държавни субекти, написа " Асошиетед прес ".

 

Сунитски екстремистки групи, в това число групировката Ислямска страна, са правили в предишното огромни набези, при които са били убивани цивилни в Иран с шиитско болшинство, въпреки и не в релативно мирния Керман, написа изданието.

 

Видеозаписи, излъчени от иранските медии, демонстрират десетки тела, разхвърляни в близост, като някои минувачи се пробват да се погрижат за оживелите, а други бързат да изоставен региона на гърмежа.

" Там се чу ужасяващ тон, макар всички ограничения за сигурност и сигурност. Все още водим следствие ", съобщи пред държавната телевизия Реза Фаллах, началник на сдружението на Червения полумесец в Керман.

 

На церемонията, на която стотици иранци се бяха събрали, с цел да отбележат годишнината от гибелта на Солеймани, спасители на Червения полумесец се грижеха за ранени хора. Според някои ирански осведомителни организации броят на ранените е доста по-голям.

 

През последните години в Иран имаше всеобщи митинги, в това число тези през 2022 година Страната също по този начин е обект на набези от страна на групи в заточение, които датират от размириците към Ислямската гражданска война от 1979 година

 

Самият Иран в това число Хамас, ливанската шиитска милиция Хизбула и. Докато Израел води опустошителната си война в Газа след нападенията на Хамас от 7 октомври, при които починаха 1200 души в Израел, а други над 200 бяха взети за заложници, и Хизбула, и хутите започнаха набези против Израел, които съгласно тях са от името на палестинците.

 

Солеймани е проектант на районните военни действия на Иран и е приветстван като национална икона измежду поддръжниците на иранската теокрация. Той също по този начин оказа помощ за обезпечаването на държавното управление на сирийския президент Башар Асад, откакто митингите против него от Арабската пролет през 2011 година се трансфораха в гражданска, а по-късно и в районна война, която продължава да бушува и до през днешния ден.

Сравнително незнаен в Иран до нашествието на Съединени американски щати в Ирак през 2003 година, известността и мистиката на Солеймани набъбнаха, откакто американски чиновници приканиха за убийството му поради помощта му за въоръжаване на бойци с пронизващи крайпътни бомби, които убиха и осакатиха американски бойци.

 

Десетилетие и половина по-късно Солеймани се е трансформирал в най-разпознаваемия пълководец на бойното поле на Иран, който не обръща внимание на апелите да се включи в политиката, само че става толкоз всесилен, в случай че не и по-могъщ от цивилното управление на страната.

 

В последна сметка генералът беше погубен при удар с дрон, осъществен от администрацията на Тръмп, което беше част от ескалиращите произшествия, последвали едностранното отдръпване на Америка от нуклеарното съглашение на Техеран със международните сили през 2018 година

 

Смъртта на Солеймани е привличала огромни шествия в предишното. По време на погребението му през 2020 година в Керман избухна навалица и минимум 56 души бяха убити, а над 200 бяха ранени, защото хиляди се тълпяха на процесията. Иначе Керман значително е непокътнат от неотдавнашните безредици и набези, които засегнаха Иран. Градът и едноименната провинция се намират в централната част на иранското пустинно плато.

 

До сряда най-смъртоносният атентат в Иран след революцията беше гърмежът с камион през 1981 година в централата на Ислямската републиканска партия в Техеран. При това нахлуване починаха минимум 72 души, в това число водачът на партията, четирима министри, осем заместник-министри и 23-ма членове на Народното събрание.

 

През 1978 година, тъкмо преди революцията, съзнателно провокиран пожар в кино " Рекс " в Абадан убива стотици хора.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР