Иранката Наргес Мохамади е тазгодишният носител на Нобеловата награда за

...
Иранката Наргес Мохамади е тазгодишният носител на Нобеловата награда за
Коментари Харесай

Нобелът за мир отива при иранка, осъдена на 31 г. затвор и 154 удара с камшик

Иранката Наргес Мохамади е тазгодишният притежател на Нобеловата премия за мир. Тя е посветила живота си на битка за човешките права и против смъртното наказване и сега излежава няколко присъди.
Арестувана е 13 пъти, осъждана е 5 пъти. Общо присъдите й са за 31 години затвор и 154 удара с бич.
Коя е Наргес Мохамади и кое е посланието на Нобеловия комитет с нейния избор?

От 2010 година съвсем непрекъснато е в пандиза, и в този миг излежава 12-годишна присъда и не е виждала децата си Али и Киана от 2 години. Наргес Мохамади е вицепрезидент на Организацията " Център на бранителите на човешките права в Иран ".

" Надявам се един ден да мога да кажа, че изтезанията в Иран стопираха и дамите в моята татковина имат права ", споделя Наргес Мохамади - деятел за отбрана на човешките права на 08.01.2021.

Дори зад решетките продължава да дава публичност - предходната година с писмо от прословутия затвор Евин в Техеран, където са държани множеството ирански дисиденти, тя разкрива по какъв начин дами, задържани при антиправителствените митинги през 2022 година, са полово и физически измъчвани.

Тогава митингите избухнаха след гибелта на 22-годишната Махса Амини, която беше задържана за нарушение на нормите за обличане в ислямската република. Приветствайки Мохамади като " герой за независимост ", председателката на Норвежкия нобелов комитет стартира речта си с един от лозунгите на мирните митинги против иранското държавно управление.

" Жени. Живот. Свобода ", сподели Берит Райс-Андерсен - ръководител на Норвежкия Нобелов комитет.

В изказване пред " Ню Йорк таймс " след оповестяването на премията в Осло иранката споделя, че световната поддръжка и признанието за борбата й в отбрана на човешките права я вършат още по-решена да продължи и е изпълнена с вяра. Съпругът на Наргес е политически деятел, живее с двете им деца в Париж.

" Тази Нобелова премия ще отвори вратата за битката на Наргес за човешките права, ще я направи безстрашна. Но най-важното е, че премията се присъжда за придвижването в памет на Махса Амини ", разяснява Таги Рамани - брачен партньор на нагрес Мохамади.

От Нобеловия комитет и от Организация на обединените нации приканиха управляващите в Техеран да освободят активистката.

" Ако иранските управляващи вземат вярното решение, те ще я освободят, с цел да бъде тук и да получи премията си. Надяваме се точно на това ", съобщи Берит Райс-Андерсен.

От полуофициалната иранска осведомителна организация Фарс през днешния ден оповестиха, че Наргес Мохамади е наградена с Нобел за мир поради дейностите против националната сигурност на страната. Наргес е 19-тата жена, която получава Нобел за мир и втората иранка след Ширин Ебади, която е лауреат за 2003-та година.

Наградата за иранското правозащитно придвижване идва на фона на нов фрапантен случай - младо момиче е в болница, в кома след борба с иранската морална полиция в метрото, тъй като не е носила хиджаб. При насилственото й извеждане от метрото, дамата си удря главата. След гибелта на Махса Амини от ден на ден дами не съблюдават закона за носене на жиджаб на обществени места, макар строгите санкции. Иран е на 143-то място от общо 146 страни за тъждество на половете съгласно класацията на Световния стопански конгрес.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР