Иранец, обезглавил своята 17-годишна съпруга, ще лежи осем години в

...
Иранец, обезглавил своята 17-годишна съпруга, ще лежи осем години в
Коментари Харесай

Иранец отряза главата на 17-годишната си жена, но получи минимална присъда! Ето защо

" Иранец, обезглавил своята 17-годишна брачна половинка, ще лежи осем години в пандиза ", съобщи Би Би Си.

" Саджед Хейдари бе приет за отговорен по две обвинявания. Първото бе за ликвидиране и по него той получи присъда от седем години и половина. По второто обвиняване (нанасяне на телесни повреди) мъжът получи ефикасна присъда отнемане от независимост със период шест месеца ", добави английската медийна корпорация, съобщи Новини.бг.

" Говорител на съд в югозападния град Ахваз съобщи, че решението за леката присъда е продиктуване от това, че родственици жертвата са дали прошка на мъжа, направил ликвидиране на достойнството. " Постановлението на магистратите е в границите на закона ", съобщи представителят на правораздавателния орган. Бащата на жертвата сподели, че не е дал прошка на килъра на щерка си ", продължи своя роман Би Би Си.

" Мона е била омъжена за Саджед на 13-годишна възраст и родила на брачна половинка си дете на 14. В края на 2021 година тийнейджърката е избягала в Турция. Тя е била подлагана на редовно домашно принуждение от страна на мъжа си и негови родственици ", уточни още медията от Лондон.

" Мона се е върнала в родината си през февруари предходната година. Тя е получила от мъжа си гаранции за своите живот и здраве. Въпреки обещанията, малко откакто тя се прибрала при брачна половинка си, Мона е била обезглавена ", добави корпорацията.

Въпреки че иранското законодателство планува от 10 години затвор до смъртна присъда за ликвидиране, в случай че родственик на жертвата елементарни на причинителя на убийството на достойнството, съдът може да постанови и по-лека присъда ", разясни медията от Обединеното кралство.

" Убийствата на достойнството не са необичайност в Ислямската република. Пропагандата на Техеран рядко изнася данни за тях ", добави Би Би Си.

Едно от изключенията е казусът с 14-годишната Ромина Ашраф. Тя бе убита от татко си през 2020 година, тъй като избяга от вкъщи с интимния си другар.

Във връзка с това президентът на Иран Хасан Рохани предложи промени в законодателството. Сред тях бе повдигане на минималната възраст за подписване на брак от 13 на 14 години.

" Пакетът от промени не бе подложен даже на разискване от парламентаристите в Техеран ", написа още английската медия.

Според данни на Организация на обединените нации през 2010 година над 5000 души (предимно девойки и жени) са станали жертва на убийства на достойнството. Най-честите обвинявания към жертвите са били интимни контакти без подписан брак, невярност, както и секс с лице от същия пол.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР