Иран заяви, че влакът все още не е дерайлирал в

...
Иран заяви, че влакът все още не е дерайлирал в
Коментари Харесай

Иран: Ядрените преговори все още имат шанс

Иран съобщи, че " влакът към момента не е дерайлирал " в договарянията, целящи възобновяване на нуклеарното съглашение със международните сили от 2015 година, макар новите наказания на Съединени американски щати против Ислямската република.

В четвъртък Съединени американски щати постановиха наказания на мрежа от ирански нефтохимически компании, както и на хипотетични подставени лица в Китай и Обединените арабски емирства, упрекнати, че оказват помощ на Техеран да заобикаля глобите.

" Все още се движим по дипломатическия път - този трен към момента не е дерайлирал, макар че Съединени американски щати не съблюдават уговорките си и макар всичките си дейности ", съобщи пред кореспонденти представителят на външното министерство Саид Хатибзаде.

Виенските договаряния, които започнаха през април предходната година, имат за цел да върнат Съединени американски щати към нуклеарното съглашение, в това число посредством анулация на глобите против Иран, и да подсигуряват цялостното съблюдаване на уговорките от страна на Техеран.

От март насам обаче този внимателен разговор е в застой.

Споразумението от 2015 година, публично известно като Съвместен изчерпателен проект за деяние или СВПД, даде на Иран облекчение на глобите в подмяна на ограничавания върху нуклеарната му стратегия, с цел да се подсигурява, че Техеран не може да създаде нуклеарно оръжие - нещо, което той постоянно е отричал, че желае да направи.

Но през 2018 година Съединени американски щати се отдръпнаха от съглашението по времето на тогавашния президент Доналд Тръмп и още веднъж постановиха тежки стопански наказания, които накараха Иран да стартира да се отхвърля от личните си задължения.

" Със сигурност и бързо можем да завършваме съглашението ", сподели Хатибзадех, в случай че Съединени американски щати се съгласят да " отсрочат всички наказания ".

Той прикани Вашингтон да постави завършек на по този начин наречената акция на " оптимален напън ", въведена от администрацията на Тръмп.

Съединените щати по-рано твърдяха, че настояването на Техеран Вашингтон да извади мощната Революционна армия от черния лист на терористите е периферно за полемиките, макар че може да разиска въпроса по-късно.

На 8 юни Управителният съвет на Международната организация за атомна сила одобри резолюция, с която порица Иран за това, че не е обяснил съответно предходното разкриване на следи от обогатен уран на три обекта, за които Техеран не е заявил, че са били хазаин на нуклеарни действия.

В същия ден Техеран съобщи, че е изключил няколко камери на МААЕ, които са следили нуклеарните му обекти.

" Съединени американски щати още веднъж взеха решение да удължат и забавят съглашението и отидоха на съвещанието на Съвета на шефовете на МААЕ със заблудата, че ще употребяват лостове за напън ", съобщи Хатибзаде.

" Разбира се, отговорът на Иран беше симетричен и съдбоносен ", добави той. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР