Иран завърши най-голямата си атака срещу Израел. Първите съобщения за

...
Иран завърши най-голямата си атака срещу Израел. Първите съобщения за
Коментари Харесай

Иран обяви унищожаването на цели в Израел и приключване на операцията

Иран приключи най-голямата си офанзива против Израел. Първите известия за изстрелвания на ракети и дронове започнаха да се появяват преди среднощ на 13 април. Корпусът на гвардейците на ислямската гражданска война съобщи, че е " унищожил сполучливо значими военни цели в окупираните от Израел територии ", предават Военновъздушни сили , Reuters , РИА Новости и редица други.

Иранската мисия в ООН заяви, че нападението е в отговор на експанзия против дипломатически цели, цитирайки член 51 от Хартата на Организация на обединените нации за правото на самозащита.

" Въпросът може да се смята за завършен ", се показва в коментар на непрекъснатата задача на Иран.

Според известия в медиите Иран е изстрелял 185 дрона, 36 крилати ракети и 110 ракети земя-земя към Израел. Отбелязва се, че множеството от тези ракети са били свалени отвън страната. В отблъскването на офанзивата са участватли американски и английски войски.

Западните страни осъдиха офанзивата, генералният секретар на Организация на обединените нации съобщи, че светът не може да си разреши нова война и прикани за деескалация.

 

Съвета за сигурност на Организация на обединените нации свика незабавно съвещание в неделя поради влошаващата се обстановка в Близкия изток.

Иран съобщи, че " не се стреми към ескалация или спор в района, само че при положение на израелска военна експанзия ще отговори още по-мощно и уверено ".

Американският президент Джо Байдън увери, че Израел със съдействието на САЩ е съумял да смъкна " съвсем всички ракети и дронове ", изстреляни от Иран. Байдън разгласи, че привиква среща на Г-7.

На 1 април сирийското министерство на защитата разгласи " израелски въздушен удар по генералното консулство на Иран в Дамаск ". В тази постройка се обитава и резиденцията на посланика на републиката в Сирия Хосейн Акбари, само че той не е потърпевш.

 

Според Корпуса на гвардейците на ислямската революция седем офицери на корпуса са били убити, в това число двама старши генерални: Мохамад Реза Захеди, пълководец на силите " Кудс " в Сирия и Ливан, и неговият заместител, бригаден военачалник Мохамад Хади Хаджи Рахими.

Техеран заяви, че си резервира правото да отговори на израелския въздушен удар по генералното консулство.

Говорителят на Израелските отбранителни сили Даниел Хагари на собствен ред означи, че " Иран ще носи отговорност за решението за по-нататъшна ескалация ". Израелският министър председател Бенямин Нетаняху разгласи в изказване, че Израел се е подготвял за нахлуване от Иран.

" През последните години и изключително през последните седмици Израел се готви за директна офанзива от Иран ", съобщи той.

" Нашите отбранителни системи са разгърнати, ние сме подготвени за всеки сюжет, както в защита, по този начин и в нахлуване. Държавата Израел е мощна. Армията е мощна. Обществото е мощно ", посочи министър председателят. " Определихме явен принцип: Който ни навреди, ние ще навредим на него. Ще се пазиме против всяка опасност и ще го създадем уравновесено и уверено ", се добавя още в изказването.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР