Иран започва да се позиционира като основен регионален и глобален

...
Иран започва да се позиционира като основен регионален и глобален
Коментари Харесай

Велаяти поставя Иран в челните редици на нова игра в Близкия изток

Иран стартира да се нарежда като главен районен и световен състезател. За Русия това е проблематичен комшия, само че с който е допустимо и належащо да се взаимодейства.

Али Акбар Велаяти, старши консултант на духовния лидер на Иран аятолах Али Хаменей, беседва с сътрудник на вестник Kayhan и направи редица значими изказвания. Те заслужават съществено внимание. В Иран той се счита освен за един от главните стратези на иранската външна политика, само че и за гласа на висшия водач на Иран - рахбара.

Ето за какво показаните от него тези на иранската външна политика се възприемат не като интелектуална импровизация, а като политика на ново геополитическо позициониране на страната, създадена в недрата на управлението.

Изглежда по този начин. Първо, в Азия се обрисуват три значими центъра на мощ – Иран, Русия и Китай, които „ са самостоятелни и се опълчват на идеологията на експанзията и еднополюсния свят, изповядвани от Запада и Съединени американски щати “.

Според Велаяти " Русия има по-мъдра политика в света от западните страни и Съединени американски щати ". Москва и Пекин се държат като съдружници на Техеран, макар че " не са подписали контракт за другарство и приятелство с Иран, само че работят, изхождайки от личните си ползи ".

Второ: „ Европа деградира поради безусловното приемане на условията на американската политика “.

И най-после, третото: протичащото се значи сбъдване на пророчеството на Великия имам (почетната купа на първия водач на ислямската гражданска война в Иран през 1978-1979 г.), който планува превръщането на Иран в един от „ центровете на на силата " в света и " обръщането на множеството страни към изгрева, а не към залеза ".

Годишнина от Ислямската гражданска война в Иран от 1979. Mostafameraji

Оттук и главните заключения. Велаяти отбелязва в случай че не победа, то видимо подсилване на позициите на силите в страната, които специалистите причисляват към лагера на така наречен консерватори. Те се оглавяват от сегашния президент на страната Ибрахим Раиси.

Неговият предходник Хасан Рухани акцентира подписването на нуклеарна договорка със Съединени американски щати и очерта вероятностите за огромни западни вложения след повдигането на глобите. В тази връзка Техеран избра съдействие с Москва, както и с Пекин, на равнище взаимноизгоден „ градивен разговор “.

Във време, когато външната политика на Русия беше по-скоро американо-евроцентрична, сходна логичност на дейностите на Иран като цяло изглеждаше оправдана. Но по някаква причина Съединени американски щати не се възползваха от шанса и провалиха своята иранска политика.

Раиси обаче надали щеше да се придвижи видимо в консервативната посока, в случай че не бяха съпътстващите значими условия.

Съединените щати не престават да работят във връзка с Иран от позицията на силата и действително нарушават договарянията за възобновяване на нуклеарното съглашение. Европа също не съумява да играе независимо иранската игра, на която Техеран разчиташе.

В резултат на това равнището на политическо доверие сред Иран и груповия Запад падна до нула, а вероятностите за нови съглашения стават все по-неясни. Искането за нормализиране на връзките със Запада в Иран изчезна. Той се оказа в обстановка на избор, когато Западът затвори пътя към нормализацията, пренебрегвайки рационалните съображения.

В същото време развиването на украинската рецесия промени обстановката както към Русия, по този начин и вътре в нея. Тя стартира да бъде подлагана на невиждани западни наказания, което докара иранското управление до концепцията за дълготрайна борба сред Русия и Запада. Москва се разграничи от демократичната политика на Запада.

Среща сред Владимир Путин и някогашния президент на Иран Хасан Роухани, kremlin.ru

Също по този начин стана явно, че Москва е принудена да взе участие интензивно в основаването на нова логистика на транспортния кулоар Север-Юг, който е предопределен да свърже Индийския океан и Балтика през Иран. Така че Техеран и Москва имат геополитическа потребност един от различен.

Иран престана да бъде асистент на Русия за доближаване със Запада и страните започнаха да показват прагматичен метод една към друга. А обстановката на намаляване на въздействието на Съединени американски щати в Близкия изток, неналичието на желания на Русия да стане нов хегемон там обективно води до това, че Иран запълва получения геополитически вакуум.

Той в действителност има исторически късмет да промени салдото на силите, в който може да играе ролята на основен районен състезател.

Но в какво може да се развие в бъдеще към момента не е ясно. Сега излиза наяве единствено, че Москва и Техеран са тръгнали по пътя на създаване на съвпадащи позиции, които би трябвало да дефинират развиването на руско-иранското съдействие в обозримо бъдеще.

Велаяти се пробва да съобщи тази концепция на обществеността, създавайки нов позитивен облик на Русия и Китай. Но това е единствено началото на „ Голямата игра “ на Иран в Близкия изток.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР