Иран, Туркменистан и Азербайджан подписаха споразумение за търговски обмен на

...
Иран, Туркменистан и Азербайджан подписаха споразумение за търговски обмен на
Коментари Харесай

Иран, Туркменистан и Азербайджан подписаха газово споразумение

Иран, Туркменистан и Азербайджан подписаха с поразумение за търговски продан на газ в размер до 2 милиарда кубични метра годишно, оповестиха VoA и организация IRNA.

По силата на съглашението, Иран ще получава газ от Туркменистан и ще насочва равностоен размер към Азербайджан, съобщил иранският министър на петрола Джавад Уджи по държавната телевизия на страната.

" Съгласно тристранното съглашение, подписано в Туркменистан, Туркменистан ще продава 5-6 милиона кубични метра газ на ден на Азербайджан ", оповестява IRNA.

Агенцията добавя, че Иран е на път да реши разногласието за газовия дълг с Туркменистан, който в края на 2017 година съобщи, че Техеран дължи 1.8 милиарда доларов за доставен туркменистански газ.

" Скоро ще изплатим първия транш за погасяване на газовия дълг към Туркменистан ", увери Уджи, без да показва сумата на дълга.

Иран разполага с огромни газови залежи в южните си региони, само че внася газ от Туркменистан от 1997 година, с цел да доставя северните си провинции, необикновен в зимния интервал.
 Азербайджан договаря с нови европейски купувачи на природен газ
Азербайджан договаря с нови европейски купувачи на природен газ

Rзносът сега се основава на договорите, подписани през 2013 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР