Иран тества решимостта на британските военноморски сили в Ормузкия проток.

...
Иран тества решимостта на британските военноморски сили в Ормузкия проток.
Коментари Харесай

Иран с множество провокации срещу британски кораби в Ормузкия проток

Иран тества решимостта на английските военноморски сили в Ормузкия пролив. Това разгласи командирът на английския военен транспортен съд HMS Montrose, който съпровожда комерсиалните кораби под английски байрак през основния морски път на фона на напрежението с Техеран, съобщи AFP.
Уилям Кинг, пълководец на фрегатата HMS Montrose, разгласи, че по време на 27-дневното наблюдаване в протока е имало 85 " взаимоотношения с иранските сили ", които са довели до " замяна на предизвестия " по радиото.
Пред BBC той акцентира, че това дава някаква визия за интензивността.
" Иранците наподобява се стремят да изпитат решителността ни, тестват реакциите ни през множеството време ", добави командирът.
" Те ще разгласят може би, че нашето наличие е нелегално, макар че ние сме изцяло законно в интернационалните води. Те може също да минават с бързи лодки около нас, с цел да тестват до каква степен можем да стигнем с предизвестията ", изясни Кинг.
HMS Montrose, който е ситуиран в района за интервал от три години от април, стартира да ескортира танкерите през Ормузкия пролив по-рано този месец. Корабът е основан в английска военноморска база в Бахрейн.
Кинг обаче призна, че контактите с Иран остават " професионални " и " сърдечни ".
Корабът ще се върне в Бахрейн по-късно тази седмица за поддръжка и промяна на екипажа. Той ще бъде сменен от разрушителя HMS Duncan, който дойде в района в неделя.
На 19 юли иранската Революционна армия плени петролния танкер под английски байрак Stena Impero. Според иранските управляващи корабът е нарушил морското право.
Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей разгласи по-рано, че страната му ще отмъсти за задържането на иранския супертанкер в Гибралтар, който беше претрупан с 2.1 млн. барела лек недопечен нефт за Сирия. Корабът беше арестуван благодарение на английски морски пехотинци по-рано този месец край крайбрежията на Гибралтар.
В края на предходната седмица Лондон разпореди бойни кораби да съпровождат английските търговски кораби при прекосяването им през Ормузкия пролив.
Съединени американски щати и Европа също се готвят да увеличат военното си присъствие в района. Русия и Иран пък приготвят общи военни учения в основния пролив.
Какво е мнението на Русия за военното напрежение в Персийския залив, прочетете в този материал.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР