Иран съобщи днес, че е екзекутиран втори затворник, задържан по

...
Иран съобщи днес, че е екзекутиран втори затворник, задържан по
Коментари Харесай

Отново екзекутираха протестиращ в Иран


Иран заяви през днешния ден, че е екзекутиран втори пандизчия, арестуван по време на националните митинги, които към този момент са ориентирани против теокрацията в страната, съобщи Асошиейтед прес. По националната телевизия бяха излъчени фрагменти, за които се твърди, че демонстрират по какъв начин екзекутираният намушква смъртоносно мъж и по-късно бяга.

Екзекуцията на Маджидреза Ранавард, осъществена по-малко от месец откакто той умъртвил двама чиновници на реда, свидетелства за скоростта, с която Иран в този момент извършва смъртни присъди против арестувани на демонстрациите, които държавното управление се надява да потуши.

Активисти предизвестяват, че минимум още дузина протестиращи са получили смъртни присъди на закрити процеси. От началото на демонстрациите в средата на септември са били убити най-малко 488 души, по данни на ирански правозащитници от групата „ Хюман райтс активистс ин Иран “. Други 18 200 са били арестувани от управляващите.

Иранската новинарска организация Мизан, която популяризира правосъдни вести, съобщи, че Ранавард намушкал смъртоносно двама чиновници за сигурност на 17 ноември в Машхад, а четирима ранил.

На фрагментите, показани по малкия екран, се вижда мъж, който преследва различен мъж по улица, застава зад него и го намушква, откакто преследваният пада до паркиран мотоциклет. После нападателят, за който малкия екран твърди, че е Ранавард, бяга от мястото.

Агенция Мизан заяви, че мъртвият е бил чиновник на „ Басидж “ – паравоенни доброволци под командването на революционната армия. Членове на „ Басидж “ бяха ситуирани  големите градове и атакуваха и задържаха протестиращи, които на доста места се съпротивляваха.

В известието на Мизан не се афишира какъв е бил претекстът на нападателя. Допълва се единствено, че Ранавард се опитвал да избяга в чужбина, когато бил задържан.

Машхад е заветен за шиитите град на към 740 километра източно от столицата. Активисти споделят, че в Машхад е имало стачки и демонстрации, а магазини са били затворени по време на размириците. Те започнаха слез гибелта на 16 септември на 22-годишната Махса Амини, която беше арестувана от иранската нравствена полиция.

Мизан заяви, че Ранавард е бил наказан от революционния съд в Машхад. Тези трибунали бяха подложени на критика в чужбина, тъй като не разрешават на подсъдимите да си избират правосъдни бранители, нито да видят доказателствата, които ги уличават.

Ранавард е бил наказан по обвиняване в „ мохаребех “ – дума на фарси, която значи „ водене на война против Бог “. Такова обвиняване беше повдигано и против други подсъдими през десетилетията след 1979 година и по него се постанова смъртно наказване.

Иран екзекутира първия пандизчия, арестуван по време на демонстрациите, в четвъртък. Обикновено изтезанията в Иран се правят посредством обесване, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР