Иран съобщи, че е превишил допустимото количество обогатен уран, който

...
Иран съобщи, че е превишил допустимото количество обогатен уран, който
Коментари Харесай

Иран надвиши допустимите нива на запаси от обогатен уран

Иран заяви, че е превишил допустимото количество обогатен уран, който има право да съхранява според договорката за нуклеарната си стратегия. Днес Техеран е надвишил лимита от 300 кг, както преди седмица предизвести, че ще направи, в отговор на глобите на Съединените щати. Новината беше доказана и от Международната организация по атомна сила. Международната общественост предизвести Иран, че при жестоко нарушение на договорката, може да има последици.

Обогатяването на уран до ниско ниво от 3,6 % е единствено първата стъпка в развой за струпване на количество, задоволително за основаване на военен заряд. Това предизвести през днешния ден иранският външен министър Мохамад Зариф.

Преди седмица стана ясно, че Иран към този момент разполага с към 200 кг нискообогатен уран, а през днешния ден Техеран удостовери и че допустимото съгласно контракта от 2015 година за нуклеарната стратегия количество, е превишено.
Мохамад Зариф, външен министър на Иран: Надвишили сме лимита от 300 кг. обогатен уран. Бяхме задоволително ясни по този въпрос и предупредихме, че това ще се случи. Европа не направи нужното, с цел да ни помогне и считаме, че е наше право да решим по какъв начин да действаме.
Нарушаването на рестриктивните мерки и поетите към международните сили задължения не е необратимо, само че на този стадий позицията на ислямската република е, че никой не е съумял да ги отбрани от възобновените американски наказания.

Иранската стопанска система понесе тежък удар, откакто през май 2018 година Вашингтон реши да се отдръпна от договорката за нуклеарната стратегия и наложи наказания, ориентирани против банковия и петролния бранш на страната.

Днешната вест може да докара до дефинитивно проваляне на съглашението, съгласно което в границите на 30 дни всяка една от страните-участнички, има право еднолично да вкара анулираните от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации наказания против Техеран, без това решение да предстои на несъгласие.
 © БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР