Иран, Русия и Турция ще се опитат да намерят решение

...
Иран, Русия и Турция ще се опитат да намерят решение
Коментари Харесай

Иран, Русия и Турция обсъдиха поетапно стабилизиране на Идлиб

Иран, Русия и Турция ще се опитат да намерят решение за обстановката в следената от бунтовниците сирийска провинция Идлиб в духа на съдействие, характерен за процеса от Астана, се споделя в текста на заключителното изказване, оповестено след договарянията на водачите на трите страни, провели се в Техеран, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Следващият кръг на тристранните договаряния сред тримата президенти, които се пробват да намерят спокойно решение на сирийската рецесия, ще се състои в Русия. И трите страни поддържат воюващи страни в сирийския спор, само че Москва и Техеран са на страната на режима в Дамаск, а Анкара поддържа бунтовниците.

По време на конференцията президентите на Русия и Иран Владимир Путин и Хасан Рохани дадоха обещание да работят за елиминирането на Ислямска страна и Фронта "Ан Нусра " в Сирия. Турският президент Реджеп Ердоган прикани за преустановяване на огъня в Идлиб, последния огромен бастион на бунтовниците в Северозападна Сирия, отбелязва Агенция Франс Прес.

Тримата президенти не реализираха съглашение за помирение, само че акцентират, че "отхвърлят всички опити за смяна на обстоятелствата на терен, употребявайки като предлог битката с тероризма ". Освен това те се оповестиха срещу всевъзможни сепаратистки планове, целящи да подкопаят суверенитета и териториалната целокупност на Сирия.

Тримата президенти разискаха настоящата обстановка в Сирия, означиха измененията, настъпили от последната им среща в Анкара на 4 април и се споразумяха да продължат координацията, се споделя още в декларацията, представена от ТАСС.

Русия, Турция и Иран поставят всички старания за отбрана на мирните жители и за възстановяване на филантропичната обстановка в Сирия чрез гарантирането на бърз, безвреден и безконтролен достъп на филантропичната помощ до всички нуждаещи се сирийски жители, съгласно декларацията.

Международната общественост се притеснява, че при възможна атака на сирийския режим против провинция Идлиб може да се стигне до невиждана филантропична злополука, отбелязва Агенция Франс Прес.

За да може избягалите от Сирия да се завърнат, би трябвало да бъдат основани безвредни условия, акцентират тримата президенти, представени от Ройтерс. Те прибавят, че спорът може да бъде решен единствено посредством политически развой, а не посредством военни средства.

Русия, Иран и Турция приканиха международната общност и Организация на обединените нации в частност да усилят помощта си за Сирия посредством "предоставянето на спомагателна филантропична помощ, посредством подпомагане на филантропичната активност по разминирането и възобновяване на съществени инфраструктурни обекти, в това число социално-икономически, както и посредством запазване на културното завещание ", се споделя още в декларацията, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Москва, Анкара и Техеран реализираха единодушие, че процесът по разработване на нова конституция на Сирия би трябвало да бъде интензивен, съобщи Рохани. Споразумението за основаване на парламентарен комитет беше реализирано на Конгреса на сирийския народен разговор, състоял се на 30 януари тази година в Сочи. Работейки дружно със специфичния делегат на Организация на обединените нации за Сирия Стафан де Мистура, тази конструкция би трябвало да приготви оферти, въз основа на които да бъде написана новата сирийска конституция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР