Иран пусна в експлоатация допълнителни центрофуги за обогатяване на уран

...
Иран пусна в експлоатация допълнителни центрофуги за обогатяване на уран
Коментари Харесай

Иран пусна нови центрофуги за обогатяване на уран

Иран пусна в употреба спомагателни центрофуги за обогатяване на уран в нуклеарното оборудване в Натанц. Това е станало през днешния ден, съобщи АП.

Иран още веднъж акцентира, че се стреми да употребява нуклеарната сила единствено за " цивилен цели ", а точно индустрия, селско стопанство, медицина, енергетика и електричество.

Президентът на Иран Хасан Роухани разгласи във връзка 15-годишнината от Националния ден на нуклеарната технология, че в завода са почнали работа 164 центрофуги IR6.
 Преговорите по нуклеарната стратегия на Иран не престават идната седмица
Преговорите по нуклеарната стратегия на Иран не престават идната седмица

Все още двете страни не организират директни диалози

" Повтарям, че всички наши нуклеарни действия са мирни и за цивилен цели и както Върховният водач Али Хаменей неведнъж е заявявал, в нашите закони е неразрешено изработването на оръжие, което може да съставлява огромна заплаха за международната общественост ", локалните медии цитират думите на Рухани.

В нуклеарната договорка от 2015 година Техеран се съгласи да употребява единствено по-стария вид центрофуги и да съблюдава обогатяването на уран до равнища от 4 %. От началото на 2021 година обаче Техеран стартира да обогатява уран с непорочност до 20 %, което е единствено на една крачка от производството на уран за военни цели.

Според Иранската организация за нуклеарна енергетика с обогатяването на уран ще може да се увеличи до 60 %.
 Иран тества нови усъвършенствани центрофуги IR-9 за уран
Иран тества нови усъвършенствани центрофуги IR-9 за уран

Капацитетът им е 50 EPP

Съобщението идва часове след на подписалите нуклеарната договорка. Те приготвиха провеждането на договаряния , които би трябвало да бъдат обновени идната седмица.

През 2018 година някогашният американски президент Доналд Тръмп извади Съединени американски щати от нуклеарното съглашение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР