Иран проучва възможността да изнася газ за Европа. Това заяви

...
Иран проучва възможността да изнася газ за Европа. Това заяви
Коментари Харесай

Изненада от Техеран: Ирански газ може да потече към Европа |

Иран изследва опцията да изнася газ за Европа. Това съобщи през днешния ден чиновник от министерството на петрола на фона на скок в цените на силата, провокиран от войната, водена от Русия в Украйна, съобщи Франс прес.

„ Иран изследва тематиката, само че още не сме стигнали до извод “, съобщи зам.-министърът на петрола Маджид Чегени, представен от формалната пресагенция на министерството Шана.

Според него „ Иран все по този начин се стреми да развива енергийната дипломация и да уголемява пазара “.

Енергийната промишленост на Иран, чиито потвърдени запаси на газ са измежду най-големите в света, е под ударите на американски наказания от 2018 година, когато Вашингтон се отдръпна от Виенското съглашение за нуклеарната стратегия на Техеран, подписано през 2015 година от Ислямската република с великите сили.

Нашествието на Русия в Украйна на 24 февруари провокира стремглаво повишаване на петрола и газа. Много от промишленостите на европейските страни са според от енергийните запаси на Русия.

Ситуацията се изостри в сряда, когато Киев съобщи, че Русия е прекъснала газовите доставки през основен директен хъб в Източна Украйна.

Миналата година Европейски Съюз получи близо 155 милиарда куб. метра съветски газ – 45 на 100 от общия му импорт в общността.

Чегени удостовери, че Техеран и Багдад са подписали преди няколко седмици съглашение, по силата на което Ислямската република ще усили своя експорт на газ за Ирак.

Заради дребното вложения в Ирак в резултат на десетилетията войни и наказания, задоволяването на една трета от газовите потребности на страната зависи от Иран, оповестява Българска телеграфна агенция.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР