Иран протестира: Тийнейджърката Соня Шарифи е „разпитана“ и „измъчвана“ от иранските сили за втори път

...
Сега, осем месеца по-късно, Соня сподели изображение на рана на
Коментари Харесай

Сега, осем месеца по-късно, Соня сподели изображение на рана на главата, която казва, че е получила от ръцете на ирански силите за сигурност, когато я задържаха отново.

Тя казва, че е била извадена от колата си и със завързани очи, преди да бъде отвлечена и пребита.

Hengaw, група, която наблюдава нарушенията на човешките права в Иран , казва, че 17-годишното момиче е получило множество наранявания и е било „оставено само на една от улиците на Абданан, след като е било заплашвано, разпитвано и изтезавано повече от два часа“.

Опитът на Соня отново беше широко разпространено сред иранците онлайн тази седмица.

Изображение: Соня сподели това изображение на рана на главата си, след като каза, че е била отвлечена от иранските сили за сигурност. Снимка: @sonim_7 Изображение: Снимките на Соня са широко разпространени онлайн. Снимка: @masih.alinejad

Протестирането срещу режима толкова публично, колкото направи Соня, може да бъде опасно.

Повече от 500 демонстранти са загинали и хиляди са арестувани, според информационната агенция на активистите за правата на човека (HRANA).

Няколко протестиращи бяха екзекутирани от държавата.

Прословутата Революционна гвардия на страната преди това обвини „враждебни медии“ в „лъжа“ за ареста на Соня през декември, но така досега не са коментирали това, което тийнейджърката казва, че й се е случило в сряда.

Нападението срещу Соня идва около месец преди една година от смъртта на Махса Амини, кюрдско-иранската жена, която почина в полицейски арест - което предизвика огромно протестно движение.

Протестите #MahsaAmini утихнаха, но не изчезнаха, като напрежението се повиши, тъй като ограниченията за жените се затегнаха през последните седмици.

През юли , патрулите, които наблюдават женското облекло, се възобновиха публично. Жените, които не носят хиджаб, потенциално могат да бъдат задържани.

Въпреки това много ирански жени все още отказват да носят покривало за глава на обществени места.

Протестът продължава и онлайн. Иранците последователно използват хаштагове и социални медии, за да подчертаят демонстрациите в страната си пред международната общност.

Един хаштаг, който означава „годишнината на Махса“, е публикуван в X (бивш Twitter), YouTube, TikTok и Twitch почти 450 000 пъти през последните осем седмици.

 

С наближаването на годишнината базираният в САЩ ирански новинарски канал Iran International съобщава, че агенциите за сигурност на Иран са започнали да сплашват и заплашват протестиращите и хората, свързани с тях в опит да обезсърчи хората да излязат на улицата.

Това се случва въпреки независима международна мисия за установяване на факти в Ислямска република Иран, която призовава иранското правителство да „прекрати продължаващите си репресии срещу мирни протестиращи“ в доклад подаден през юли.

Екипът е звено с много умения, посветено на предоставянето на прозрачна журналистика от Sky News. Ние събираме, анализираме и визуализираме данни, за да разкажем истории, базирани на данни. Ние комбинираме традиционни умения за докладване с усъвършенстван анализ на сателитни изображения, социални медии и друга информация с отворен код. Чрез мултимедийно разказване на истории ние се стремим да обясним по-добре света, като същевременно показваме как се прави нашата журналистика.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР