Иран привика швейцарски дипломат във връзка с изземването на ирански суров петрол от САЩ, който сега е на пристанище в Хюстън

...
Иран привика швейцарски дипломат във връзка с очевидното изземване от
Коментари Харесай

Иран привика швейцарски дипломат във връзка с очевидното изземване от САЩ на ирански суров петрол от кораб, престоял месеци край Тексас

От АМИР ВАХДАТ и ДЖОН ГАМБРЕЛ Associated Press, 28 август 2023 г., 7:52 ч. Доналд Тръмп едностранно се оттегли от споразумението и наложи отново американските санкции. Това затръшна вратата на голяма част от доходоносната търговия със суров петрол на Иран, основен двигател за икономиката и правителството му. Освен това започна лов на котка и мишка за ирански петролен товар – както и серия от ескалиращи атаки, приписвани на Иран от 2019 г. насам.

Забавянето на разтоварването на Суец Товарът на Раджан се превърна в политически въпрос и за администрацията на Байдън, тъй като корабът беше престоял месеци в Мексиканския залив, вероятно поради притеснения на компаниите от заплахата от Иран.

Американският флот увеличи стабилно присъствието си през последните седмици в Близкия изток, изпращайки USS Bataan с войски и самолети през Ормузкия пролив и обмисляйки поставянето на въоръжен персонал на търговски кораби, пътуващи през пролива, за да спрат Иран от завземането на допълнителни кораби.

___

Gambrell съобщи от Дубай, Обединени арабски емирства.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР