Иран "отрича категорично дезинформацията за предполагаем план" за нападение в

...
Иран "отрича категорично дезинформацията за предполагаем план" за нападение в
Коментари Харесай

Иран заяви, че отрича категорично дезинформацията за предполагаем план за нападение в Дания

Иран "отрича изрично дезинформацията за хипотетичен проект " за нахлуване в Дания, съобщи представител на иранското министерство на външните работи в коментар по електронната поща до датски медии, представен от Ройтерс.

В изказването, което е изпратено до датската телевизия и локален новинарски ефирен канал, изнесените от датските управляващи изказвания се дефинират като "пореден сюжет от серията конспирации и заприказва на добре известни съперници на Иран да слагат под опасност положителните и прогресивни връзки сред Иран и Европейски Съюз в този съдбоносен миг ".

Министърът на външните работи на Дания Андерс Самуелсен сподели пред кореспонденти, че "макар и Иран да отхвърля обвиняванията, не се трансформира фактът, че иранската страна стои зад това ".
В Туитър държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо написа следното: "Поздравяваме датското държавно управление за арестуването на палач на иранския режим ".

"От близо 40 години Европа е цел на спонсорирани от Иран терористични офанзиви. Призоваваме нашите съдружници и сътрудници да противодействат на целия набор от закани за мира и сигурността от Иран ", съобщи той.

Според датската специфична работа ПЕТ атентатът щял да бъде осъществен против живеещи в заточение в скандинавската страна представители на организацията "Арабско придвижване за битка за избавление на Ахваз-Иран ".

Началникът на ПЕТ съобщи на конференция, че трима членове на придвижването са под полицейска протекция, тъй като "заплахите не са отстранени ". Той добави, че краткотрайното затваряне на мостове и прекъсване на фериботните връзки със прилежащите Германия и Швеция в края на септември били част от опитите на датската полиция да осуети заговора.

Техеран твърди, че организацията е виновна за нападението от предишния месец в град Ахваз в Иран, при което бяха убити минимум 25 души, а 60 бяха ранени, отбелязва Ройтерс.

Евросъюзът следи деликатно дипломатическия спор сред Иран и Дания по отношение на хипотетичното нахлуване, съобщи ТАСС, като се базира на известие на представител на външнополитическата работа на Европейски Съюз.

"Внимателно следим обстановката и сме в контакт с датските управляващи, с цел да получим спомагателна информация ", сподели той.

Министър Самуелсен извика на диалози иранския дипломат в Копенхаген и съобщи, че отзовава за съвещания датския дипломат в Иран.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР