Иран отнесе санкциите на Съединените щати до най-високата съдебна инстанция

...
Иран отнесе санкциите на Съединените щати до най-високата съдебна инстанция
Коментари Харесай

Иран отнесе санкциите на САЩ до Международния съд в Хага

Иран отнесе глобите на Съединените щати до най-високата правосъдна инстанция на Организация на обединените нации, Международния съд в Хага, съобщи Асошиейтед прес.

Целта на Техеран е в последна сметка глобите, възобновени с решение на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп отпреди няколко месеца, да бъдат анулирани.

Иран дефинира възобновяването на глобите като " открита икономическа експанзия ", отбелязва АП. Иран внесе желае в Международния съд предишния месец.

Техеран поддържа тезата, че въведените на 8 май от държавното управление на Тръмп наказания, са нарушаване на двустранно съглашение от 1955 година - Договора за другарство - регулиращо икономическите и консулските им взаимоотношения.
Санкциите на Съединени американски щати против Иран още веднъж в действие От на следващия ден влиза в действие Блокиращ правилник на Европейски Съюз в поддръжка на нуклеарната договорка с Иран
Днес, на първото съвещание в Хага по импортирания от Техеран иск, Иран изиска интернационалният съд неотложно да прекрати действието на глобите, с цел да отбрани иранските ползи, до момента в който не завърши делото, в което се оспорва законността на глобите – процедура, която може да отнеме години.

През май американският президент съобщи, че ще отдръпна страната си от подписаното през 2015 година съглашение за иранската нуклеарна стратегия и че ще възвърне режима на наказания против Техеран. Вашингтон заплаши да наложи наказания и на други страни, в случай че до началото на ноември те не спрат да внасят ирански нефт.

Иранският представител по делото пред Международния съд Хага Мохсен Мохеби съобщи, че решението на Съединени американски щати е очевидно нарушаване на контракта от 1955 година, тъй като има за цел " да навреди във допустимо най-голяма степен на иранската стопанска система ".

Споразумението за иранската нуклеарна стратегия от 2015 година планува върху нея да бъдат въведени ограничавания в подмяна на анулиране на множеството американски и интернационалните наказания.

Документът обаче планува времеви ограничавания и не се отнася до програмата на Иран за балистични ракети и районната му политика в Сирия и на други места.

Именно тези пропуски неведнъж бяха изтъквани от Тръмп като причина да дефинира съглашението като " най-лошото, подписвано в миналото ", отбелязва Асошиейтед прес.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР