Иран обяви премахването нравствената полиция, която задържа през септември младата

...
Иран обяви премахването нравствената полиция, която задържа през септември младата
Коментари Харесай

Иран премахна нравствената полиция след месеци на протести

Иран разгласи премахването нравствената полиция, която задържа през септември младата иранка от кюрдски генезис Махса Амини поради неуместно облекло. Нейната гибел след изпадане в кома в ареста, породи вълна от митинги против ръководещите, обобщава Франс прес.

Новината за закриването на нравствената полиция бе възприета като жест към протестиращите. Тя бе оповестена след решение на иранските управляващи през вчерашния ден да ревизират закон от 1983 година по отношение на наложителното забулване, наложено в страната четири години след Ислямската гражданска война през 1979 година

Махса Амини бе задържана на 13 септември.  Новината за гибелта й след престоя й в ареста бе обявена три дни след задържането й. Според деятели и фамилията на Махса, тя е била бита в ареста и е умряла по-късно. Властите свързват гибелта й със здравословен проблем, само че родителите на младата жена отхвърлят тя да е била зле със здравето.

По време на митингите против режима в Иран, продължаващи към този момент съвсем три месеца, дами сваляха и изгаряха обществено ислямските си забрадки, скандирайки: " Жена, живот, независимост ". Те разпускаха също по този начин демонстративно косите си и някои даже ги режеха. Редица известни дами по света също отрязаха кичури от косите си в символ на съпричастност с идеята на иранските дами.

Въпреки репресиите и стотиците убити протестиращи, протестното придвижване продължава към този момент близо три месеца.

" Нравствената полиция бе разпусната от тези, които я сътвориха ", разгласи през вчерашния ден вечерта генералният прокурор на Иран  Мохамад Джафар Монтазери.
Нравствената полиция, известна още и под името " Патрули за ориентировка ", бе основана по времето на ултраконсервативния президент Махмуд Ахмадинеджад, който бе на власт от 2005 година до 2013 година. Целта й беше да популяризира културата на приличието и на носенето на хиджаб.
Нравствената полиция бе формирана от мъже и дами, първите облечени със зелени униформи, а вторите с черни чадори. Първите патрули на нравствената полиция започнаха през 2006 година за хората да бъдат накарани да съблюдават прецизните правила на обличане в страната, които не разрешават на дамите също по този начин да носят тесни панталони или къси панталони. Жените, нарушаващи разпоредбите, рискуваха задържане от нравствената полиция.

Нравствената бе основана по това време от Върховния съвет на културната гражданска война, през днешния ден управителен от ултраконсервативния президент Ебрахим Раиси, определен на поста предходната година. През юли Раиси даже прикани за готовност на всички институции, с цел да бъдат направени още по-строги наредбите за носене на ислямското покривало и сподели, че враговете на Иран и на исляма желаят да подкопаят културните и религиозните полезности на обществото.

Но макар съществуването на нравствената полиция и на строги правила, при предшественика на Раиси - Хасан Рохани, в Иран човек можеше да срещне дами с тесни дънки и с цветни хиджаби.

Вчера генералният прокурор на Иран разгласи, че Народното събрание и правосъдната власт работят по въпроса за наложителното носене на ислямско покривало, без да прецизира какво би могло да бъде променено в закона. По този въпрос в страната се опълчват два лагера - консерваторите, които желаят строго придържане към закона от 1983 година и прогресивните, които желаят на дамите да се даде правото да преценяват дали желаят или не да се забулват.

Според закона от 1983 година иранките или чужденките, каквато и да е религията им, би трябвало да носят ислямско покривало или необятна дреха на публични места.
На 24 септември, една седмица след началото на митингите в Иран, главната иранска реформаторска партия прикани страната да анулира задължението за носене на ислямско покривало.  

Властите гледат на митингите като на безредици и настояват, че непознати сили стоят зад тях, с цел да дестабилизират страната. Според последните данни на Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война в митингите са убити над 300 души.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР