Иран обяви края на американското присъствие в Западна Азия заради

...
Иран обяви края на американското присъствие в Западна Азия заради
Коментари Харесай

Иран заплаши САЩ с "нов Виетнам", НАТО спря обучителната си мисия в Ирак

Иран разгласи края на американското наличие в Западна Азия поради убийството на най-влиятелния пълководец Касем Солеймани предходната седмица. Съветник на висшия лидер аятолах Али Хаменей съобщи, че в случай че Съединените щати не се изтеглят от района, ги грози сюжет като войната във Виетнам.

Междувременно НАТО разгласи, че стопира обучителната си задача с няколкостотин военнослужещи в Ирак, а генералният секретар на организацията цитира " съображения за сигурност " ден откакто Народното събрание в Багдад прикани всички непознати военни да изоставен. Външните министри от Европейския съюз също ще обсъдят Иран на изключителна среща в петък, настояват дипломатически източници на " Франс прес ".

Това става в деня, когато стотици хиляди иранци в столицата Техеран и други градове излязоха по улиците, с цел да изразят почитта си пред издигнатия от управляващите в фетиш в последните години Солеймани и свързани с него иракски бойци преди погребението му. Убитият пълководец на поделението за външни интервенции " Ал Кудс " в революционната армия отговаряше за дейностите на ислямската република в Ирак, Ливан, Сирия и Йемен.

" Ако те (американците) не изоставят района, ще се изправят пред още един Виетнам, " сподели в това време съветникът на Хаменей Али Акбар Велаяти. " Опитът е посочил, че (САЩ) постоянно търпят проваляне от проектите, направени от Иран. " Велаяти има поради 18-годишната роля на Съединени американски щати във войната във Виетнам.

Ситуацията разяснява и иранският външен министър. " Краят на злосторническото наличие на Съединени американски щати в Западна Азия стартира, " написа Мохамад Джавад Зариф в " Туитър ". Това бе умозаключение на обява, в която споделяше фотоси от улиците на Техеран и стеклите се стотици хиляди поданици. " Виждали ли сте НЯКОГА сходно море от човечество в живота си, @realdonaldtrump? " написа още Зариф, споменавайки профила на американския президент Доналд Тръмп. " Все още ли смятате, че можете да пречупите волята на тази велика нация и народа ѝ? "

Have you EVER seen such a sea of humanity in your life, @realdonaldtrump?

Do you still want to listen to the clowns advising you on our region?

And do you still imagine you can break the will of this great nation & its people?

End of malign US presence in West Asia has begun. pic.twitter.com/5WzYM9OBuQ
— Javad Zarif (@JZarif) January 6, 2020

По улиците на иранската столица през днешния ден звучака песни за ислямската гражданска война отпреди 40 години, а в процесията се включи голямо голям брой облечени в черно иранци, споделя " Гардиън ". Според вестника петиция, събираща имена и телефони, е обикаляна множеството с текст: " Готов съм за джихад и във всеки миг чакам заповедите на водачите си. "

Кадри, популяризирани от интернационалните медии, демонстрираха по какъв начин Хаменей се разплаква, до момента в който води молитвите за Солеймани. Според държавната телевизия излезлите в Техеран са " милиони ", само че тази информация следва да бъде доказана. Изглежда, това е най-голямото шествие, струпвало се в Техеран, от погребението на аятолах Рухоллах Хомейни - предшественика на Хаменей, бунтовник и създател на ислямската република - през 1989 година

Иран споделя, че Солеймани е погубен в миг, когато е пренасял ирански отговор на саудитска самодейност за мир - това е удостоверил ирански представител за Би Би Си. За Съединени американски щати обаче Солеймани е виновен за гибелта на стотици американски жители и за интервенции в няколко близкоизточни страни посредством милиции и други структури медиатори на ислямската република. В петък вечерта Тръмп даже го назова " терорист номер едно където и да било по света ".

 Иран заплаши Съединени американски щати с
© Reuters

По-късно Тръмп съобщи - а през днешния ден повтори - че Съединени американски щати са набелязали 52 културни обекта на Иран ( " някои от тях на доста високо равнище и значими за Иран и иранската просвета " ) и при нахлуване от Техеран против американски жители или имущество офанзивата ще е бърза и безмилостна. В Иран има над 20 обекта, които са част от международното завещание на ЮНЕСКО, организацията за обучение и просвета на Организация на обединените нации.

Англия - другояче частично показваща взаимност с европейските терзания поради убийството на Солеймани, само че частично подкрепяща Тръмп - обаче недвусмислено отхвърли опцията да взе участие в сходна офанзива. Според представител на " Даунинг стрийт ", представен от " Гардиън ", бомбардировки против културни обекти биха нарушли настоящите интернационалните военни конвенции.

Говорител на премиера Борис Джонсън отхвърли да подлага на критика Тръмп в прав текст, само че съобщи, че " настоящите интернационалните конвенции предотвратяват унищожаването на културно завещание ", това прави да вземем за пример Хагската спогодба от 1954 година ЮНЕСКО също побърза да предизвести, че Съединени американски щати са подписали контракти, с които са се заели да не нанасят вреди на културно завещание при въоръжен спор.

НАТО, без да разяснява съответни закани, изрази взаимност със Съединени американски щати, само че също прикани за самоограничение. Това направи от името на Алианса генералният му секретар Столтенберг. " Обединени сме в осъждането на поддръжката от Иран на разнообразни терористични групи, " съобщи той. " На днешната среща съдружниците желаеха въздържаност и деескалация. Нов спор не би бил в безстопанствен интерес. Така че Иран би трябвало да се въздържа от по-нататъжно принуждение и провокации. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР