Иран е инсталирал първа верига от усъвършенствани центрофуги за обогатяване

...
Иран е инсталирал първа верига от усъвършенствани центрофуги за обогатяване
Коментари Харесай

МААЕ: Иран е инсталирал усъвършенствани центрофуги за обогатяване на уран в подземния си ядрен комплекс

Иран е конфигурирал първа верига от усъвършенствани центрофуги за обогатяване на уран в подземния си нуклеарен комплекс в Натанз, а съгласно нуклеарното съглашение с шестте международни сили там могат да бъдат употребявани единствено машини IR-1 от първо потомство, се споделя в отчет на Международната организация за атомна сила (МААЕ), представен от Българска телеграфна агенция.

По-рано Иран бе уведомил основаната във Виена организация, че ще трансферира в новия комплекс три вериги от машините за обогатяване на уран от наземния цех в Натанз в подземния, откакто наземният бе запален и изгоря при явен акт на бойкот.



Новите центрофуги са от вид IR-2, само че още не са заредени с газ хексафлуорид, с какъвто те работят, се споделя в поверителния отчет на МААЕ, представен от Ройтерс. Според Асошиейтед прес в отчета се споделя, че Иран продължава да усилва запасите си от нискообогатен уран надалеч над рестриктивните мерки, посочени в нуклеарното съглашение, както и да го обогатява до по-голяма непорочност от позволената.

МААЕ оповестява, че до 2 ноември Иран е разполагал с 2442,9 кг нискообогатен уран, а към 25 август количеството му е било 2105,4 кг. Според съглашението от 2015 година сред Иран и Съединени американски щати, Англия, Франция, Русия, Китай и Германия, Техеран има право да разполага единствено с 202,8 кг. МААЕ показва още, че Иран продължава да обогатява урана до непорочност от 4,5 %, което е повече от позволените му 3,67 %.

Нарушенията на яденото съглашение са установени, откакто Съединени американски щати взеха решение да се изтеглят едностранно от него през 2018 година Иранското държавно управление въпреки всичко продължава да позволява на инспекторите на МААЕ цялостен достъп до ядените си съоръжения.

МААЕ установи също, че обясненията, дадени от Техеран за произхода на нуклеарните частици, засечени на един от секретните ирански обекти предходната година, са неправдоподобни, съобщи ДПА. В поверителния отчет на организацията се показва, че съставът на въпросните уранови частици е подобен на тези, които са открити върху нуклеарно съоръжение, импортирано от Иран от разполагащ с нуклеарно оръжие прилежащ Пакистан.

МААЕ упорства Иран да даде ясно пояснение по въпроса.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР