Иракския премиер Хайдер ал Абади и кюрдският президент Масуд Барзани

...
Иракския премиер Хайдер ал Абади и кюрдският президент Масуд Барзани
Коментари Харесай

Багдад призова кюрдите да анулират резултатите от референдума за независимост


Иракския министър председател Хайдер ал Абади и кюрдският президент Масуд Барзани на конференция през май 2015 година

Иракският министър председател Хайдер ал Абади прикани управляващите на кюрдския самостоятелен регион в северен Ирак да анулират резултатите от референдума за самостоятелност, заяви Франс прес. В тирада пред Народното събрание министър председателят още веднъж назова състоялия се в понеделник референдум " неконституционен ".

" Ние предупреждавахме за отрицателни последствия ", съобщи Абади и добави, че Багдад " няма да разреши да се нарушава конституцията " на страната.

" Референдумът би трябвало да бъде анулиран и би трябвало да стартира разговор в границите на конституцията. Ние в никакъв случай няма да обсъждаме резултатите от референдума ", съобщи Абади, представен от Агенция Франс Прес.

Окончателните резултати от референдума още не са огласени, само че след броене на 3,44 милиона бюлетини бе обявено, че над 90 % от гласувалите са дали позитивен отговор.

От своя страна Съветът на представителите (парламентът) на Ирак одобри през днешния ден решение, с което задължи държавното управление да не поддържа никакъв разговор с управлението на самостоятелната област Иракски Кюрдистан, до момента в който не бъдат анулирани резултатите от референдума. Депутатите в Багдад са решили, че разговорът с управляващите в Ербил - основния град на Иракски Кюрдистан - ще стане вероятен, в случай че те анулират резултатите от допитването. Съветът на представителите е постановил още закриването на всички задгранични дипломатически задачи в Ербил.

Според телевизия " Скай нюз-Арабия " Народното събрание е одобрил изпращането на части от иракската войска в богатата на нефт провинция Киркук, която е под контрола на кюрдските милиции пешмерга. Това е станало по искане на премиера Хайдер ал Абади, който в хода на парламентарните диспути е призовал подразделенията на пешмeрга да се изтеглят от завладените територии. Жителите на мултиетническата провинция Киркук също имаха право да вземат участие в референдума за самостоятелност, макар че региона официално не е част от Иракски Кюрдистан.

Ройтерс напомни, че пешмерга пое контрола върху Киркук през 2014 година, когато постоянната иракска войска се оттегляше под напора на " Ислямска страна ", която след това завзе една трета от територията на Ирак. Действията на кюрдските милиции попречиха на джихадистите да сложат ръка на петролните полета. Областта Киркук, за която кюрдите претендират от години, е населявана също от араби и туркмени.

" Правителството би трябвало да върне петролните полета в Киркук под контрола на министерството на петрола ", се споделя в гласуваното през днешния ден решение от Народното събрание в Багдад, представено от Ройтерс.

Същевременно Багдад продължава с ограничаващи ограничения по отношение на самостоятелния кюрдски регион. Управлението за гражданска авиация на Ирак вкарва от 29 септември възбрана за полети на интернационалните самолетни компании до летищата на Ербил и Сулеймания, ситуирани на територията на Иракски Кюрдистан. Това заяви през днешния ден телевизия " Ас Сумария ".

По нейни данни иракското ведомство към този момент е уведомило интернационалните въздушни превозвачи за своето решение.

По-рано управляващите на кюрдската самостоятелна област обявиха, че Ербил отхвърля ултиматума, с който Багдад настоя летищата да бъдат предадени под контрола на централното държавно управление, както и КПП-тата по границите на Иракски Кюрдистан с Иран и Турция.

Ирак разполага с лимитирани разновидности

Вчера към иракския министър председател Хайдер ал Абади бяха отправени апели за предприемане на ограничения, вариращи от икономическа обсада до военни дейности, откакто кюрдите гласоподаваха на референдум за самостоятелност. Но той би трябвало да работи деликатно, написа в сряда организация Ройтерс.

Абади се пробва да сплоти Ирак, откогато встъпи в служба, като се концентрира най-вече на религиозната омраза сред шиити и сунити, която провокира революция, както и върху екстремистите от Ислямска страна, завладяли една трета от страната, преди да бъдат разгромени. Ръководеното от шиити държавно управление в Багдад и кюрдският район в северната част на страната се бориха в продължение на години да разрешат различията си по отношение на петрола и други противоречиви въпроси.

Но създаденият в понеделник референдум, който евентуално може докара до основаването на отцепническа страна, която е фантазия за генерации кюрди, ускори напрежението и е едно от най-големите провокации пред Абади в миг, когато той се пробва да резервира единството на страната, продължава Ройтерс.

Съседните Иран и Турция също се опълчват уверено на оповестяването на самостоятелност на северните елементи на Ирак. Те споделят, че това ще аргументи безпорядък в района и се притесняват, че възможното обособяване на Иракски Кюрдистан ще насърчи личното им размирно кюрдско население да се бори за самоопределяне.

Сега шиитските поддръжници на Абади, както и арабите сунити, които се опълчват на кюрдската самостоятелност, ще оказват върху него напън да предприеме твърди дейности. Оспорвани региони като мултиетническия петролодобивен град Киркук може да станат центрове за широкоразпространената неустойчивост, отбелязва Ройтерс.

" Кюрдите стигнаха прекомерно надалеч и държавното управление би трябвало да им покаже, че може да бъде по-сурово. Правителствените сили би трябвало да отидат да поддържат мира в Киркук и във всички други региони, които кюрдите се пробват да управляват със мощ ", съобщи Мохамед Тамим, народен представител от сунитските араби в Киркук. " Парламентът позволи на Абади да защищава териториалната целокупност на Ирак и сходен мандат му разрешава да изпраща войски ".

Правителствени войски

Мобилизацията на държавни войски може да не е толкоз лесна. Армията се бие от години с Ислямска страна и доста от иракските елементи са изтощени от неотдавнашната борба за прогонване на групировката от Мосул.

Боеспособните елементи вземат участие в интервенции против екстремистите от Ислямска страна на запад от Киркук, покрай сирийската граница.

Друг вид е да се обърне към подкрепяните от Иран паравоенни формирования. Някои от тях, като Асаиб ахл ах Хак, към този момент заплашиха да тръгнат на поход към Киркук.

Техеран поддържа шиитски групи, които получиха въздействие в Ирак след водената от Съединени американски щати инвазия, която смъкна Саддам Хюсеин през 2003 година.

" Абади, като командващ въоръжените сили, би трябвало да ориентира иглата на бойния компас към Киркук ", съобщи пред Ройтерс Хашим ал Муасауи, представител на лоялната към Иран шиитска група Нуджаба, която има към 10 000 бойци.

" Ние сме изцяло подготвени да отвърнем на заповедите на Абади да освободим Киркук и петролните залежи от контрола на сепаратистките милиции, преди да е станало прекомерно късно. Ще се бием, с цел да запазим престижа на страната ".

Макар че потреблението на тези паравоенни формирования против кюрдите ще защищити армията от нуждата да се бие против други иракчани, съществуват опасности за Абади.
Напрежението сред кюрдските бойци от пешмергите и шиитските паравоенни сили е огромно, макар че си сътрудничеха в битката против Ислямска страна.

Сега, откакто Ислямска страна като цяло беше отстранена от стратегическите региони, етническите и религиозни битки за територия и въздействие, които преследват Ирак, може да затруднят напъните за създаване на естетика сред множеството религии и общности в страната.

Ако шиитските паравоенни формирования се сблъскат с кюрдите, това би означавало тотална война сред две от най-хубавите бойни сили в Ирак - страна, която е съдружник на Съединени американски щати и член на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК), само че стопанската система й е смутена от спор.

Вахал Али, представител на ръководителя на Регионалното държавно управление на Кюрдистан Масуд Барзани, съобщи, че кюрдите няма да подхващат по-нататъшни стъпки към независимостта, без да водят мирни договаряния с държавното управление в Багдад. Но, добави той, търпението на кюрдите не е безгранично.

" Ако бъдем нападнати, ще се пазиме ", съобщи той. " Не нарушаваме никакви закони. Кюрдският народ получи късмет да гласоподава и го направи ".

Контрол над летищата

От своя страна, централното иракско държавно управление даде на районното държавно управление три дни да съобщи контрола над летищата си, с цел да избегне интернационално въздушно ембарго, съобщи Абади, представен от държавната телевизия.

Багдад изиска от непознатите страни да прекратят полетите до интернационалните летища на Ербил и Сулеймания на територията, следена от Регионалното държавно управление на Кюрдистан, само че единствено Иран извърши молбата.

Депутати приканиха Абади да окаже стопански напън върху кюрдите, които страдаха в продължение на десетилетия при ръководството на Саддам и след рухването му започнаха да построяват полуавтономна зона в северната част на страната.

Една от опциите е обсада на кюрдските региони, за която Вахал Али предизвести, че ще навреди и на държавното управление в Багдад.

" Правителството би трябвало да вземе строги ограничения, с цел да попречи на кюрдските водачи да стигнат прекомерно надалеч ", съобщи шиитският народен представител Аммар Тума пред Ройтерс.

Той прикани за " затваряне на входовете и изходите, управление на граничните пунктове, търсене на средствата, които кюрдски водачи са спечелили от противозаконни продажби на нефт, и в умозаключение, за разполагане на иракски сили в регионите, които те се пробват да управляват със мощ ".

Продажбата на нефт от страна на кюрдите, осъществявана без единодушието на държавното управление, разгневи иракските водачи.

Но слагането на стопански пречки пред кюрдите може да има единствено стеснен триумф за Багдад, в случай че Турция продължава да търгува със Севера. Турция от дълго време е съществена връзка сред Северен Ирак и външния свят и точно през Турция районното държавно управление на Кюрдистан изнася към международните пазари стотици хиляди барели нефт на ден.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган декларира, че иракските кюрди ще останат гладни, в случай че неговата страна спре трансграничния поток от артикули и нефт към Северен Ирак.

И въпреки че счита референдума за тежка опасност за личната си национална сигурност, Турция е построила положителни връзки с кюрдската администрация на Барзани. През предходната година Ирак, в това число кюрдския му район, беше третият по величина пазар за експорт на турски артикули.

Ердоган нееднократно е заплашвал с стопански наказания против кюрдите в отговор на референдума, само че към този момент не е съобщил доста детайлности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР