Иракски Кюрдистан ще проведе гласуването за независимост, въпреки международният и

...
Иракски Кюрдистан ще проведе гласуването за независимост, въпреки международният и
Коментари Харесай

Въпреки международният натиск, референдумът ще се проведе, заявиха в Кюрдистан

Иракски Кюрдистан ще организира гласуването за самостоятелност, макар интернационалният и районен напън, декларира пред РИА Новости ръководителят на Висшата изборна комисия на самостоятелния район, Хендрин Мохамед.

“За страдание, налице е огромен интернационален и районен напън, както ви е добре известно. “Великите страни ” се афишират срещу гласуването. За страдание, с помощта на акцията в средствата за всеобща информация измежду хората се появи известно напрежение (за жителите на самостоятелния район – бел.ред.), те не са сигурни дали ще се организира гласуването или не. Но ние работим за това, референдумът да се състои. Като комисия сме подготвени и работим за това, всички урни да бъдат отворени за гласоподаване в 8 часа сутринта на 25 септември ”, акцентира Мохамед.

Властите в самостоятелния Иракски Кюрдистан предизвикаха провеждането на референдум за обособяване от Ирак, който би трябвало да се организира на 25 септември, като пренебрегва мнението на централната власт в Багдад. В Багдад считат провеждането на референдума за нелегално, а срещу реализирането му гласоподава и Народното събрание на Ирак.

Тази седмица представители на Съединени американски щати, Франция, Германия и Организация на обединените нации, на среща с президента на Иракски Кюрдистан Махмуд Барзани предложиха референдума да бъде отсрочен. Барзани обаче съобщи, че референдумът ще се организира в оповестения период, в случай че не бъде препоръчана действително изпълнима опция. На 14 септември Барзани заяви, че е получил от няколко Западни страни сходна опция, само че Върховната комисия по провеждането на референдум за самостоятелност е отхвърлила предложенията.

Кюрдският референдум по-рано беше подложен на критика от доста страни от района, включително Ирак, Иран и Турция. Срещу провеждането му се разгласи и Лигата на арабските страни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР