Ирак започна да реконструира обекта, който – преди да бъдат

...
Ирак започна да реконструира обекта, който – преди да бъдат
Коментари Харесай

Ирак реконструира най-голямата си петролна рафинерия

Ирак стартира да реконструира обекта, който – преди да бъдат нанесени вреди – беше най-голямата петролна рафинерия в страната.

Рафинерията беше повредена при интензивните боеве сред държавната войска и екстремистите от „ Ислямска страна “, напомня БГНЕС.

Според министерство на петрола задачата е при започване на идната година един от блоковете на рафинерията, който ще създава по 70 000 барела дневно, да стартира да действа, съобщи представителят на министерството Асем Джихад.

Построена през 1975 година и ситуирана на 200 км. северно от Багдад, рафинерията произвеждаше сред 250 000 и 300 000 барела на ден, преди силите на ИД да я завземат през юни 2014 година Правителствените войски си върнаха контрола върху обекта и град Баиджи през октомври 2015 година след яростни конфликти с джихадистите, само че на оборудването бяха нанесе огромни вреди.

Град Баиджи беше съвсем опустошен по време на акцията на иракската войска за възобновяване на контрола върху градовете и селищата, следени от ИД. През 2016 година градът беше разгласен за бедствена зона от Народното събрание.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР