Ирак подписа договори за изграждането на седем проекта за производство

...
Ирак подписа договори за изграждането на седем проекта за производство
Коментари Харесай

Вторият най-голям производител на петрол в ОПЕК иска 20% от енергията да идва от чисти източници

Ирак подписа контракти за построяването на седем плана за произвеждане на електрическа енергия от слънцето, заяви министърът на петрола на страната Ихсан Абдул Джабар, представен от Bloomberg.

Соларните ферми са ситуирани в разнообразни точки на страната и ще генерират общо 750 мегавата, съгласно изказването му. Най-голямата ще се намира в провинцията Кербала и ще бъде с мощ 300 мегавата.

Ирак, вторият максимален производител в ОПЕК, желае да генерира 20% от общия си потенциал от възобновими източници. Държавата води договаряния и с интернационалните компании като Total за създаване на повече ВЕИ планове в страната, споделя още Абдул Джабар.

По-рано този месец стана ясно, че преходът към зелена сила ще коства на страните производителки на нефт $13 трлн. до 2040 година, като някои от тях ще изгубят до 40% от приходите си.

Проучването се концентрира върху 40 страни — група, за която загубата на доходи от нефт ще бъде предизвикателство. Прогнозираните вреди за държавните бюджети на тези 40 петродържави се равняват на приблизително 46% от актуалните доходи от нефт и газ. Някои от тях, като Ирак и Екваториална Гвинея, разчитат на черното злато за 80% от приходите си. За други седем, в това число Саудитска Арабия, този дял е над 60%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР