Ирак откри днес нова петролна рафинерия в централния град Кербала

...
Ирак откри днес нова петролна рафинерия в централния град Кербала
Коментари Харесай

Ирак откри нова рафинерия в Кербала, за да намали вноса на петрол

Ирак откри през днешния ден нова петролна рафинерия в централния град Кербала - план, с който държавното управление се надява да понижи зависимостта си от вноса.

Министърът на петрола Хаян Абдел Гани разгласи, че рафинерията е почнала " комерсиално произвеждане " след гала по прерязване на лентата, ръководена от министър-председателя Мохамед Шиа ал Судани.

Капацитетът на завода е 140 000 барела дневно, което ще помогне за " облекчаване на локалното търсене на бензин, керосин и мазут, като в същото време ще понижи вноса ", съобщи Абдел Гани.

Въпреки големите си ресурси от петрол и газ, Ирак остава подвластен от вноса за облекчаване на енергийните си потребности.

Министърът съобщи, че рафинерията, издигната от южнокорейската компания „ Хюндай ”, може да създава 9 млн. литра гориво дневно - което се равнява на повече от половината от дневния импорт на Ирак, възлизащ на 15 милиона литра.

Рафинерията има и потенциал да създава 200 мегавата електрическа енергия, като " 60 мегавата от тях ще бъдат предоставени на националната мрежа ", добави Абдел Гани.

Ирак, вторият по величина производител в границите на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК), изнася приблизително по 3,3 млн. барела нефт дневно.

Износът на недопечен нефт съставлява към 90 % от приходите на държавното управление.

Разрушената от десетилетия на спорове иракска инфраструктура и повсеместната корупция попречват напъните за възобновяване.

Рафинерията в Кербала е " първата, издигната от 80-те години на предишния век насам, с подобен индустриален потенциал ", съобщи пред Агенция Франс Прес чиновник на министерството на петрола през септември, когато бяха извършени тестванията.

Три други настоящи рафинерии в Ирак задоволяват към половината от търсенето на рафинирани артикули в страната, а останалата част се внася.

През март министър-председателят разгласи акция за битка с тежките последствия от изменението на климата за страната, която страда от дефицит на вода, в това число посредством поощряване на чистата и възобновима сила.

Судани съобщи, че Ирак " напредва в сключването на контракти за създаване на електроцентрали за възобновима сила, които да обезпечават една трета от нашето търсене на електрическа енергия до 2030 година ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР