Ирак и Саудитска Арабия отвориха сухоземната си граница за първи

...
Ирак и Саудитска Арабия отвориха сухоземната си граница за първи
Коментари Харесай

Ирак и Саудитска Арабия отвориха сухоземната си граница за първи път от 30 г.

Ирак и Саудитска Арабия отвориха сухоземната си граница за първи път от 30 година По-тесните търговски връзки сред двете страни тормозиха главния зложелател на Рияд - Иран, осведоми Агенция Франс Прес.

Представители на Министерството на вътрешните работи на Ирак и ръководителят на граничната комисия пътуваха от Багдад за формалното отваряне на контролно-пропускателния пункт " Арар ".

Те се срещнаха с делегация от Рияд. Всички носиха маски. На събитието на пункта беше отрязана алена лента, до момента в който товарни камиони чакаха на опашка.

" Арар " е отварян за първи път за артикули и хора, откогато Рияд скъса дипломатическите си връзки с Багдад през 1990 година след нашествието на някогашния деспот Саддам Хюсеин в Кувейт.

Оттогава връзките сред двете страни остават нестабилни, само че актуалният министър председател на Ирак Мустафа ал Кадими има близки връзки с престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман.

Кадими щеше да посети Саудитска Арабия като първата задгранична аудиенция, откогато пое властта през май, само че визитата бе анулирано в последния миг поради хоспитализирането на саудитския крал Салман.

Иракски министри посетиха Рияд за среща със свои сътрудници, а предходната седмица саудитска делегация посети Багдад.

Багдад преглежда " Арар " като евентуална опция на пунктовете си с източния комшия Иран.

Рияд и Багдад също изследват опцията за отваряне на пункта " Ал Джумаяма " по южната граница на Ирак с монархията.

Но проирански групи в Ирак са твърдо срещу доближаване на връзките със Саудитска Арабия.

Премиерът Кадими отвърна на тези, които разказват разведряването на връзките като саудитски " колониализъм ".

" Това е неистина. Това е срам. Позволете им да влагат. Добре пристигнали в Ирак ", отговори министър председателят и добави, че саудитските вложения могат да донесат поток от нови работни места в Ирак , където повече от 1/3 от младежите са безработни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР