Ипотеката поскъпва с 10 бона.Сблизо 10 000 лева ще поскъпне

...
Ипотеката поскъпва с 10 бона.Сблизо 10 000 лева ще поскъпне
Коментари Харесай

Ипотеката поскъпва с 10 бона

Ипотеката нараства с 10 бона.

Сблизо 10 000 лв. ще нарастне жилищният заем при нарастване на лихвата с 0,25 на 100.

Това сочат калкулации на „ Телеграф “ с кредитния калкулатор на финансовия уебсайт Моите пари.

За база е взет ипотечен заем в размер на 100 000 евро и междинна рента от 2,6 на 100 все още.
Месечната вноска за този заем,
в случай че се изплаща в границите на 25 години или 300 месеца, е 453 евро,

като лихвата, която се заплаща за целия период на контракта, е 36 000 евро.

В случай на нарастване на лихвата до 2,85 на 100, то вноската набъбва на 466 лева, а общо за целия интервал оскъпяването е с 40 000 евро или нарастване с 4000 евро.
Като се включат и таксите и комисионите,
както и това, че множеството банки не оферират закрепена рента,

то повишаването на заема ще надвиши 10 000 лв., разяснява финансовият анализатор от Моите пари Десислава Николова пред „ Телеграф “.

Поводът е, че банкери и специалисти предвиждат растеж на лихвите по заемите с сред 0,25 и 0,5 на 100 до края на годината.
Повишението ще продължи и през 2025 година до към 3,7%,
като то ще засегне единствено заемите с плаващи лихви.

Все още българите не желаели да подписват контракти с закрепените лихвени равнища.

Според Николова обаче, макар растящите лихви в Европа, България поддържа към момента един от най-ниските междинни размери на равнище от към 2,6 на 100.

За съпоставяне междинното оскъпяване по ипотечните заеми е 4-5 на 100 в Европейски Съюз.

Причината е, че банковата система има извънредно висока ликвидност поради растящите депозити от компании и семействата, които възлизат на към 127 милиарда лева

Според последните данни банките имат 6 милиарда лв. свободен запас,
което значи,
че те печелят добре от лихвите по заемите, а поради лихвите по депозитите, които са близки до 0%, привлеченият капитал за трезорите е безвъзмезден. Така по-големите избират да ги запазят, тъй като печелят задоволително от количеството заеми, които са отпуснали. Увеличение на лихвите обаче се чака при трезорите с по-малко клиенти, счита Николова. Тя напомни, че съгласно данните на Българска народна банка към 31 декември 2023 година облагата на банковата система е в размер на 3,4 милиарда лева или 64,4 на 100 повече по отношение на регистрираната към края на 2022 година

По всичко проличава, че главните лихвени проценти на Федералния запас и Европейската централна банка са достигнали върховите си равнища и през последните няколко месеца се взе решение те да бъдат променяни. Причината е, че изчакват да видят още по-добри данни за инфлацията. В еврозоната по последни данни за януари е 2,8% (при таргетиран размер от 2%).

Според Десислава Николова, в случай че не зародят съответни условия или събития, да вземем за пример нови военни спорове, застрашаващи цените на енергийните запаси и при опазване на сегашната обстановка, може да станем очевидци на намаление на главните лихви най-рано в края на тази година. Очакванията са в диапазона сред 0,25 и 0,50 пр.п. Това, несъмнено, се дефинира от обстоятелството дали европейската стопанска система е в криза и какъв брой тежка е тя. Данните на Евростат сочат, че европейската стопанска система е избегнала рецесията, рисковете обаче остават. Остават също по този начин рисковете, свързани с геополитическото напрежение, които могат да покачат цените още веднъж, добави Николова.

Понижения се чакат и от страна на ЕЦБ, която ненапълно следва темпа на Фед. Лихвеният % в Европа може да тръгне надолу още напролет, само че стегнатият метод на централната банка ще зависи от данните. Самата Кристин Лагард съобщи в края на януари,че е прекомерно рано да се разисква понижаване на лихвите, уточни Николова.

Вече година и половина покупко-продажбите с парцели понижават като брой по данни на Агенцията по вписванията, само че цените им не падат. Индексът за жилищните цени на Национален статистически институт демонстрира растеж във всеки от четирите огромни града през всяко от трите тримесечия на 2023 година, за които има данни. Поскъпването варира сред 7%, измерени в София през лятото, до 20,3% във Варна напролет. Причината е, че има раздвижване в края на годината на пазара на парцели, разясниха специалисти. „ В интервала октомври-декември 2023 година на всеки 100 новоизлезли предложения на пазара се падаха по 130 купувачи. За съпоставяне – в края на 2022 година и началото на 2023 година това съответствие беше 1:1 “, отбелязва Явор Пейчев от организация за недвижими парцели.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР