Ипотечните кредити са традиционни при инвестиране на средствата на домакинствата.

...
Ипотечните кредити са традиционни при инвестиране на средствата на домакинствата.
Коментари Харесай

Шефът на Unicredit Bulbank пред Money.bg: Oще сме далеч от имотен балон

Ипотечните заеми са обичайни при вложение на средствата на семействата. Българите са измежду хората, които избират да имат жилища. Част от семействата разполагат с ликвидност, която при сегашните равнища на възвръщаемост на депозитите, избират да насочат в друго средство. Това съобщи основният изпълнителен шеф на Unicredit Bulbank Цветанка Минчева в по телевизия Bulgaria ON AIR.

" В края на лятото се следи закъснение на растежа на кредитирането. В момента има неравномерно повишаване на цените на пазара. В някои квартали на София, Варна или огромни градове цените нарастват доста, до момента в който в някои по-малки градове цените остават налични. Нашите икономисти считат, че към момента сме надалеч от заможен балон, защото равнищата към момента са надалеч от това, което видяхме през 2008 година ", съобщи тя.

В съпоставяне с предходната рецесия т 2008 година, " банките са много по-разумни "

" Условията, които банки ползват при оценката на кредитоспособността са структурирани. През последните години няма разхлабване на тези критерии. Много постоянно се случва, клиентите на които сме отказали заем да споделят, че това е вярното решение за тях. Ролята на банките е обвързвана тъкмо с това да помогне за вярното решение ", съобщи Минчева.

" Скоро беше нараснал антицикличния буфер, което банките незабавно ще вземат поради, само че системата сега разполага с задоволително свободен капитал да поеме това увеличение и това не е опасност за самата банкова система ", разяснява тя.

По думите й пазара на ипотечни заеми е доста динамичен и конкурентен.

" У нас имаме най-ниските лихви за последните 20 години. От друга страна множеството заеми от този вид са обвързани с базовите лихвени проценти. В момента сме в негативната зона на тези проценти, те са доста ниски, тъй че когато клиент избере ипотечен заем, който се образува от плаващ лихвен %, какво е в множеството случаи, тогава цената му зависи от това по какъв начин ще се движи тази база. Това, което икономистите ни чакат сега е, в средносрочен проект, да се запазят сегашните ниски равнища на базите. Не предвиждаме, към този момент, повишение на лихвените проценти за ипотеките ", разяснява тя.

Според Минчева от няколко години живеем в зона на ниски, даже негативни лихви.

" Случи се по този начин, че западноевропейския пазар от дълго време мина в зоната на негативни лихви- нещо, което се случи и у нас през последната година. Банките има разноски, свързани с това да съхраняват ликвидността и заплащат такси върху цялата ликвидност, която е над наложителните минимални запаси, тъй че това се придвижи върху цените на привлечените средства. Виждаме доста клиенти да влагат в различен вид капиталови артикули, като схеми за групово вложение. В западните страни към 30% от спестяванията на хората са в подобен вид артикул ", съобщи тя.

Качеството на бизнеса сега

По думите й главните провокации пред стопанската система сега са две неща. Единото е здравната рецесия.

" Колкото по-бързо излезем от здравната рецесия, толкоз по-бързо ще се възстановим стопански и ще можем да забележим мощен напредък на Брутният вътрешен продукт. Имаме по-малко задгранични туристи, семействата не престават да отсрочват потреблението, инфлационният напън и други ", съобщи тя.

От друга страна виждаме закъснение на инфраструктурните планове, което също се отразява на бизнеса. " Очакваме след средата на 2022 година, тези два фактора да се развият позитивно ", разяснява тя.

Зелени покупко-продажби и провокациите, идващи с тях

Според нея идната година се чака от банките да " замерват " така наречен въглероден отпечатък на портфейла. Все още се работи по критериите за това и метода, по който ще стане. " Очаква се и провеждането на " климатично стрес проби ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР