Инвестицията заедно с 30-50 вагона възлиза на 100 млн. евроОсновната

...
Инвестицията заедно с 30-50 вагона възлиза на 100 млн. евроОсновната
Коментари Харесай

БДЖ планира покупка на 15 нови мотрисни влакове

Инвестицията дружно с 30-50 вагона възлиза на 100 млн. евро

„ Основната цел пред БДЖ е да бъде снабдител на услуга и след 2024 година, когато пазарът се либерализира ”, съобщи министър Росен Желязков (снимка: МТИТС)

До края на годината се чака да започва процедура за закупуване на към 15 броя мотрисни влакове за междинни дистанции, както и за доставка на 30 до 50 броя нови вагона.

По планове по този начин ще бъдат обезпечени над 4 000 места за пътешестване на междинни и дълги дистанции, заяви министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков.

По първични изследвания, доставката може да се реализира най-рано в средата на 2023 година Индикативната стойност на инвестицията е за малко над 100 млн. евро и е планувана по метод, който няма да затрудни финансовото положение на сдружението, увери министърът.

Паралелно се работи и по стратегия за рационализация и ремонт на наличните локомотиви, вагони и мотрисни влакове. Вече се водят диалози с производителя на локомотивите „ Шкода ” и опцията за тяхната рационализация.
още по тематиката
Това ще докара до нарастване на оптималната скорост за придвижване до 160 км/ч, както и експлоатационната им валидност с 20 години. В развой е процедура за финансов ремонт на наличните мотрисни влакове.

Също по този начин се водят договаряния с Дойче Бан (DB) за закупуването на към 100 броя вагони, експлоатирани и поддържани от немските железници. По първични калкулации, нужната инвестиция ще бъде по-ниска от тази за реновирането и модернизирането на личните вагони, а тяхната доставка може да бъде изпълнена в границите на една година.

В вероятност, до 2030 година, 50% от цялата железопътна мрежа ще бъде осъвременена. „ Основната цел пред БДЖ е да бъде снабдител на услуга и след 2024 година, когато пазарът се либерализира ”, съобщи министър Росен Желязков.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР