Инвестицията в имоти като защита от инфлация е разумен аргумент,

...
Инвестицията в имоти като защита от инфлация е разумен аргумент,
Коментари Харесай

Какви са прогнозите за пазара на имоти и кредитирането у нас

Инвестицията в парцели като отбрана от инфлация е рационален мотив, само че при допускането, че никой не прави нещо против инфлацията.

Това сподели Лъчезар Богданов, основен икономист в Института за пазарна стопанска система на конференция на Националното съдружие " Недвижими парцели " (НСНИ), с която организацията празнува 30 години от своето основаване. Икономистът подсети, че в този момент и Федералният запас, както и ЕЦБ - с малко закъснение, трансформират политиката.

Според Ганев " убиването " на инфлацията няма по какъв начин да стане изборно, като поевтинеят единствено петролът, стоманата и циментът, с цел да може да се строи на ниска цена, както и цените на някои други артикули. Това съгласно специалиста ще значи действително стесняване на икономическата интензивност.

" Централните банкери стартират с половин уста да приказват: " Да, ние ще " убием " инфлацията и ще докараме криза ", разяснява тезата си икономистът, като посочи, че този спор сега главно се води в Съединени американски щати. Същевременно той посочи, че в случай че Съединени американски щати изпадне в криза, това неизбежно ще се случи и в Европа.

 istock istock
Икономистът подсети за обвързаността на лихвите по ипотечните заемите със стопанската интензивност и безработицата. Не е въпросът дали вноската ни е била 1000 и ще стане 1070 лв., и ще спрем да плащаме заема, а това ще изкара парцела на пазара, въпросът е какво се случва с стопанската система, в случай че се задълбочи натискът от централните банки за стягане на паричната политика, разяснява икономистът. Той заяви, че на българския пазар единствено за последните 12 месеца има 2,4 милиарда лв. нов ипотечен заем към физическите лица, а сред 2009 и 2016 година чистото нарастване на заемите е било нула. 

Товарят купувачи на парцели " на зелено " с такси

Според икономиста колкото повече парцелите се трансформират в капиталов актив, толкоз повече цената им се отделя от фундаменталните фактори - приходи, брой стаи, заплати. Никой не знае по кое време и в кой миг ще пристигна точката на изкривяване и някой ще си каже - дали не е моментът да продавам, и хората, които са вложили в парцели, с цел да се пазят от инфлацията, да се надпреварват да излизат на пазара, сподели икономистът, като добави, че историята демонстрира, че все в миналото това се случва.

Генев цитира данни от последното броене на популацията на страната, съгласно които за 10 години имаме 900 000 души по-малко в трудоспособна възраст и няма забележими белези, че сме прелъстителен център за емигранти. Той направи съпоставяне с Полша, където преди войната в Украйна е имало 2,5 млн. жители от други страни, влезнали в страната единствено за няколко години и това са млади, работоспособни хора, които наемат жилища, други купуват. Тенденцията за София, Пловдив и Варна може да се обърне, само че още не сме я видели, добави икономистът.

 istock istock
Много хора одобряват, че това, че при коронавирус рецесията цените на парцелите не паднаха и търсеното се резервира като знак, значи, че няма връзка сред пазара на парцели и икономическите рецесии. Простото пояснение е, че коронавирус рецесията не беше типична рецесия и държавни управления и централни банки изсипаха трилиони, с цел да предотвратя сриване на търсеното и финансови и ликвидни проблеми, разяснява Лъчезар Богданов резултатите от пандемията и добави, че в този момент берем плодовете на този прекомерно великодушен метод.

Петър Илиев, действен шеф в " Кредитланд ", разяснява на форума, че на българския пазар банките напълно се финансират от локалния пазар и имат задоволителна ликвидност. Депозитите на физически лица и компании са 106-107 милиарда лв., до момента в който заемите за първото тримесечие на тази година са 69-70 милиарда лв.. Ние не сме остров на непоклатимост и рано или късно политиката на Федералния запас и ЕЦБ ще се отрази и при нас, добави Илиев. Въпреки този невъобразим до момента ритъм на кредитиране - жилищните заеми, депозитите у нас порастват повече от заемите в банковата система, сподели още финансистът.

Той посочи, че инфлацията на този стадий няма да докара до криза и безработица, само че в случай че това се случи, е предстоящо лихвите по новите заеми да се усилят, тъй като тогава за банките кредитирането ще бъде възприето като рисково. Според него отрицателно въздействие на пазара на парцелите ще има, в случай че Българска народна банка вкара рестрикции, свързани с ограничението на кредитирането, присъщи за други страни, като за момента у нас има единствено условия, свързани с антицикличния финансов буфер, което съгласно финансиста ще " се отрази значително на апетита на банките да кредитират ".
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР