Инвестицията на NEPI Rockcastle за най-новия търговски център в Пловдив

...
Инвестицията на NEPI Rockcastle за най-новия търговски център в Пловдив
Коментари Харесай

МОЛ за 140 млн. евро на Сточна гара

Инвестицията на NEPI Rockcastle за най-новия търговски център в Пловдив е на стойност над 140 милиона евро. Бъдещият мол ще бъде ситуиран до сточна гара, на общо пет равнища, с под земята и открит паркинг, хипермаркет, огромна открита повърхност и 57 000 кв.м. отдаваема площ
В средата на януари тази година в Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) Пловдив към Министерство на околната среда и водите (МОСВ) е входирано капиталово желание на фонда NEPI Rockcastle (собствениk на Serdika Center и Paradise Center в София) за бъдещия му търговски център в града под тепетата. От документа излиза наяве, че няма промени по главните параметри на плана, който бе разгласен още през 2018 година и ще бъде разпрострат върху 56.6 дка в необятния център на града. По време на пандемията по плана нямаше развиване като срокът за завършването последно бе продължен до края на 2024 година Имайки поради планувания мащаб от 157 хиляди кв.м разгъната застроена повърхност (РЗП) и към момента неналичието на издадено позволение за градеж, надали и той ще бъде спазен.

Очакваният размер на инвестицията в Пловдив е 141 млн. евро, колкото беше разгласен още през 2018 година като съгласно последния доклад (този за полугодието на 2022 г.) на NEPI досега са вложени 26 млн. евро. От оповестяването на плана досега се случиха промени в международен мащаб, които доведоха до повишение на цените на строителните материали. Така че не е изключено крайната инвестиция да набъбне.
Инвестиционното намерение
От NEPI Rockcastle обясниха пред „ Капитал “, че избират да разясняват бъдещия си обект в Пловдив, откакто получат всички нужни разрешителни. От входирания в Регионална инспекция за опазване на околната среда Пловдив документ обаче се схващат някои съществени параметри по плана и бъдещата му инфраструктура. Част от тях бяха ясни и преди. Общата РЗП на комерсиалния комплекс ще е 157 хиляди кв.м, а 57.7 хиляди от тях ще са отдаваемата повърхност. По този параметър бъдещият мол е по-голям от Serdika Center с 51.7 хиляди кв.м отдаваема повърхност, само че надалеч зад най-големият в България Paradise Center (80.4 хиляди кв.м). Всъщност Promenada Plovdiv ще бъде четвърти по отдаваема повърхност в цялата страна след втория Sofia Ring Mall (69 хиляди кв.м) и третия The Mall (62 хиляди кв.м).

Бъдещият мол ще е ситуиран общо на пет равнища, като едно от тях ще е подземно с паркинг (кота -7.50 м), огромен хранителен хипермаркет и по-малки търговски площи. На приземния етаж (кота -3.45 м) ще има още веднъж паркинг като на него ще са и входовете към зоните за зареждане на комерсиалните обекти.

В документа в Регионална инспекция за опазване на околната среда Пловдив е посочено, че паркоместата ще са 1900, само че от информацията не излиза наяве дали това е общият брой, или единствено тези на покрива.

Според капиталовото предложение на по-късен стадий на покрива ще бъде построена защитна структура над паркинга, а върху нея фотоволтаична централа.

Върху близо 6.9 хиляди кв.м от целия терен ще бъде построена изцяло нова улица, успоредна на жп линията Пловдив-Бургас, която е наоколо. Така новият търговски център ще бъде изцяло заобиколен от пътни артерии, защото теренът е ситуиран на натовареното централно кръстовище на булевардите „ Христо Ботев “ и „ Найчо Цанов “ при Сточна гара.

Източник: Капитал.бг
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР