Инвестиционното намерение се движи от две години и половина, като

...
Инвестиционното намерение се движи от две години и половина, като
Коментари Харесай

Управителят на минивеца в Кадиево: Опасно е ако се скъса...

Инвестиционното желание се движи от две години и половина, като изследваме опцията за зарибяването на водното огледало. Още не се знае дали ще бъдат поставени садки ”, разяснява пред „ Марица ” Васил Тасев, шеф на Мини Водноелектрическа централа " Кадиево ". И съобщи, че „ Балканка ” не са способени да дават мнения. За това има Регионална инспекция за опазване на околната среда и Басейнова дирекция.

Според Тасев опасенията на екозащитниците за възникването на възможна екокатастрофа при всеобщо измиране на рибата от висока вълна са неоснователни. Той напомни, че нагоре по р. Въча, каскадата от язовири, е цялостно със садки. Освен това самата водна централа е по този начин проектирана, че изпускателната система била оразмерена да поема и изпуска до 1000 кубични метра в секунда, което количество е голямо и нямало от кое място да пристигна. Според Тасев това може да се случи единствено при вероятно разкъсване на язовирна стена да вземем за пример. Но стигне ли се до такава степен, нищо няма да остане по пътя, а Пловдив ще бъде отвеян право в Одрин.

„ Изключително внимателни ще бъдем, в случай че осъществяваме това капиталово желание.

Няма да рискуваме да съсипем централа за 12 милиона лв., сподели Тасев. И добави, че може да се стартира като начало със зарибяването единствено с 1 звук риба да вземем за пример, с цел да се ревизира по какъв начин това ще се отрази на работата на централата. Инвеститорът добави, че не биха подхванали нищо против законите, ще изчакат способените органи да се произнесат. Тасев посочи, че сега текат съгласувателни процедури. Миналата седмица Басейнова дирекция е върнала запитване до Регионална инспекция за опазване на околната среда по отношение на даване на още информация.

Тасев напомни, че при градежа на минивеца компанията се е съобразила с всички законови и екологични условия. Дори вложила спомагателни средства за построяването на рибен проход по всички европейски стандарти.

Ако се окаже, че капиталовото желание е неприемливо да се осъществя в реката, Тасев изясни, че в случай че реши, може да кандидатства да направи рибарник отвън нея, защото в съседство има благосъстоятелност върху земи.

Минивецът в Кадиево е първият частен в страната. Той е благосъстоятелност на Едноличен търговец „ Нат 2004 ”. Шефът на компанията Васил Тасев се трансформира в първия в България човек, който получи отстъпено право на градеж от Министерския съвет.

Построяването на оборудването бе една от най-големите вложения на територията на община „ Родопи ” през 2013 година. Изграждането му обаче бе признато с спорни усеща в селото. Едни погледнаха на него като на сериозна инвестиция и атракция поради построяването на водно огледало, което е част от оборудването. Други пък заплашиха с митинг и живи вериги още при строителството му. Обясняваха, че къщите им се напукали от тежките машини, а подпочвените води паднали и нямало по какъв начин да напояват градините си.

Инвеститорът и община " Родопи " одобриха тогава обвиняванията като несериозни. Съоръжението се намира в коритото на река Въча и създава 10 милиона киловатчаса електрическа енергия годишно. При строителството бе построена бетонна стена в коритото на реката, в която бе сложена турбината.

Технология подсигурява, че няма да докара до засушаване и нарушение на екологичното равновесие. Напротив - подпочвените води ще се повишат, кладенците на селото ще се изпълнят и хората ще могат да поливат, изясни още при строителството Васил Тасев. Днес той твърди, че това се е случило. Минивецът освен че не е причина за рухването на подпочвените води, само че в противен случай - той е оказал помощ локалните да копаят кладенци и да вадят вода единствено на 30 метра.

Преди две години обаче пътят под жп моста на Кадиево наоколо до дребната централа за произвеждане на ток се наводни след топенето на снеговете. Водата доближи 15 см, а за пешеходците бе невероятно да минат под моста. Управителят на " НАТ 2004 " Васил Тасев изрично отхвърли причина за наводняването на пътя да е минивецът. Пред „ Марица ” Тасев изясни, че по наставление на общината е направил 300 метра тръби и шахти за отвеждането на водата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР