Инвестиционният фонд на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway, който е най-големият

...
Инвестиционният фонд на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway, който е най-големият
Коментари Харесай

Уорън Бъфет намали значително участието си във водеща американска банка

Инвестиционният фонд на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway, който е най-големият собственик на елементарни акции в банката Wells Fargo, понижава инвестицията си в основания в Сан Франциско заемодател с повече от 40%, осведоми Блумбърг.

Според заявления към Комисията за скъпи бумаги и тържища в Съединени американски щати, компанията на Бъфет е продала повече от 100 млн. акции на Wells Fargo, намалявайки каузи си в банката на 3,3%.

Berkshire, която е дълготраен вложител в банката, продава нейни акции от няколко месеца, като при затварянето на тържищата в петък делът й в Wells Fargo се прави оценка на 3,4 милиарда $.

Кредиторът от Сан Франциско е заседнал в проблеми, измежду които остатъчни последици от скандал с фиктивни банкови сметки на клиенти  от средата на предходното десетилетие, както и обвързваните с пандемията затваряния на банкови клонове. От началото на годината акциите на банката са поевтинели с над 50%.

През юли финансовата институция разгласи, че ще понижи дивидентите си. Банката регистрира тримесечна загуба за първи път от 2008 година за тримесечието, приключило на 30 юни, откакто задели 9,5 милиарда $ за неприятни заеми. Под управлението на новия си основен изпълнителен шеф Чарли Шарф, банката разгласи, че ще понижи годишните си разноски с 10 милиарда $, като се чака това да докара до съкращението на десетки хиляди работни места.

В последно време Berkshire преразпределя вложенията във финансовия бранш. Фондът понижи каузи си в JPMorgan Chase & Co. и PNC Financial Services Group и се отдръпна изцяло от капиталовата банка Goldman Sachs. Същевременно с това компанията на Бъфет усили каузи си в Bank of America с 813,3 млн. $ до над 24 милиарда $.

Преди няколко дни стана ясно, че Berkshire Hathaway е придобила малко над 5-процентов дял във всяка от петте водещи търговски компании в Япония - Itochu Corp., Marubeni Corp., Mitsubishi Corp., Mitsui & Co. и Sumitomo Corp.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР