Инвестиционната компания МФГ Инвест планира да направи своето първично публично

...
Инвестиционната компания МФГ Инвест планира да направи своето първично публично
Коментари Харесай

"МФГ Инвест" излиза на борсата на 6 декември с оферта за 10 млн. лв.

Инвестиционната компания " МФГ Инвест " възнамерява да направи своето първично обществено предложение на акции на фондовата борса на 6 декември. " и други, ще предложи на вложителите 1.7752 млн. акции с емисионна цена от 3.38 лева, което значи, че може да набере малко над 6 млн. лева В офертата е заложена и алтернатива за висок интерес - в случай че има презаписване на емисията, ще бъдат пуснати още до 1 млн. акции, само че от към този момент съществуващите и с по-висока емисионна цена от 3.98 лева Така теоретичния таван за общото предложение става 9.98 млн. лева, като в случай че предлагането е сполучливо и бъде пласирана цялата емисия, пазарната капитализация на новото борсово сдружение може да доближи 38.5 млн. лева А при интерес на по-високата цена, оценката на компания ще надвиши 45 млн. лева

Листването ще се случи на пазара за дребни и междинни предприятия BEAM, където това става при по-облекчени условия, с документ за допускане одобряван от БФБ. Там негатив е ограничаването за присъединяване на пенсионните фондове, само че пък има условия за влизане на доста дребни инвеситтори. Съветник и медиатор по предлагането е " Бенчмарк финанс ".

Планът е набраните средства от първичното предложение на " МФГ Инвест " ще бъдат употребявани за вложения в нови компании, както и за следващи вложения в дръжества, които към този момент са в портфейла на сдружението, излиза наяве от формалното известие. Става въпрос за към 6 млн. лева, защото при спомагателната емисия постъпленията ще влязат в главния акционер, а не в касата на " МФГ Инвест ".

Според финансовия доклад на компанията към края на 2021 година вложенията в нейни сдружения са с оценка за 27 млн. лева, като най-голямата по размер е в Payhawk, където " МФГ Инвест " държи 2.09%. Това обаче е от преду рунда тв началото на тази година, който трансформира компанията в еднорог. IPO-то и търговията с акциите на МФГ ще е забавна точно и тъй като ще дава индиректа пазарна оценка за Payhawk, което несъмнено е основният актив. С по-значим дял в портфейла - 26.88%, е вложението в Boleron, българското приложение за онлайн застраховки.
Реклама
" МФГ инвест " е част от холдинга " Мениджмънт файненшъл груп ", който е благосъстоятелност на Неделчо Спасов и Станимир Василев и включва компании за разнообразни финансови услуги, като една от най-известните от тях са бързите потребителски заеми Easy Credit, предлагани през сдружението " Изи асет мениджмънт ". В сегмента на така наречен бързи заеми работят и още няколко компании от групата - да вземем за пример " Аксес файнанс " ( " Бяла карта " и AXI Card) и " Вива заем " (Viva Credit).

" МФГ Инвест " ще е следващото сдружение, което ще дава опция за експозиция към започващи компании в страната и чужбина. Последните години първи това направиха " Илевън Кепитъл " (листната на формалния сегмент на БФБ), последваха " Импулс I ", " Инфинити капитал ", " Ейч ар капитал ", " Уебит инвестмънт ". В тази група е и особено съуздаденото сдружение " Дронамикс кепитъл ", което влага набраните средства от BEAM в английското си сдружение.
Свързани публикации Още двеста непознати компании ще се търгуват на борсата в София 14 ноември 2022, 08:05 Дивидентите на БФБ: от бонус за акционерите към апетитна премия 22 септември 2022, 06:31 " Бии смарт " набира капитал на BEAM за излизане на европейския пазар 6 юли 2022, 06:23 Стартиращите компании ще могат улеснено да набират до 8 млн. евро през борсата 27 юни 2022, 16:15 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Тодоров

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР