Инвестиционната банка на Съединените щати Goldman Sachs съди Малайзия в

...
Инвестиционната банка на Съединените щати Goldman Sachs съди Малайзия в
Коментари Харесай

Защо Goldman Sachs съди Малайзия заради скандала с 1MDB?

Инвестиционната банка на Съединените щати Goldman Sachs съди Малайзия в трибунал в Лондон на фона на възходящото напрежение към съглашението за съглашение, реализирано по отношение на ролята на банката в корупционния скандал за милиарди долари в държавния фонд 1MDB.

Преди три години основаната в Ню Йорк Goldman Sachs се съгласи да заплати 3,9 милиарда $ за споразумяване на наказателното следствие в Малайзия за ролята на банката в абсурда.

Продължете да четете

лист от 4 елементаМалайзия отдръпва делото за корупция против вицепремиера 1MDB обвинен и помощник на Jho Low умира седмици след разпит 1MDB беглецът Jho Low е подложен в Макао като сътрудници в светлината на прожекторите Ануар от Малайзия споделя в договаряния да върне 1MDB дезертьор Jho Low завършек на списъка

Но договорката беше затънала в разногласия и тази седмица Goldman подаде тъжба за арбитраж в Международния трибунал в Лондон.

В четвъртък ръководителят на малайзийската работна група 1MDB Джохари Абдул Гани дефинира хода на банката към арбитраж като „ несвоевременен “, защото „ страните към момента се смятат за етап на другарски полемики на благосклонност “.

Властите в Малайзия и Съединените щати споделят, че 4,5 милиарда $ са били откраднати от към този момент несъществуващия фонд в комплицирана скица, обхванала целия свят и забъркана в нея някогашния министър-председател на Малайзия Наджиб Разак, ръководители на Goldman и висши чиновници на други места.


Сега Наджиб излежава 12-годишен затвор за присъединяване си в абсурда, до момента в който някогашният сътрудник на Goldman Sachs и началник на Югоизточна Азия Тим Лейснер се съгласи да работи с прокурорите в Съединени американски щати, откакто се призна за отговорен през 2018 година по обвинявания в пране на пари и подкупи.

Неговият живеещ в Малайзия някогашен сътрудник, Роджър Нг, беше наказан на 10 години затвор по сходни обвинявания, откакто се призна за почтен.

Какво беше 1MDB?

1Malaysia Development Berhad беше държавен капиталов фонд, основан през 2009 година благодарение на млад малайзийски финансист на име Jho Low.

Наджиб, който през същата година стана министър-председател на Малайзия, е съосновател на фонда и ръководи неговия съвещателен съвет до 2016 година

1MDB трябваше да финансира планове за развиване.

Как милиарди изчезнаха?

1MDB набра милиарди долари на интернационалните пазари на облигации сред 2009 година и 2014 година

Но Министерството на правораздаването на Съединени американски щати (DoJ) сподели, че към 4,5 милиарда $ са били пренасочени към офшорни банкови сметки и фиктивни компании. Малайзийските управляващи споделят, че още милиарди са в неопределеност.

Съединени американски щати обявиха, че казусът 1MDB е най-голямото им следствие за клептокрация.

Парите са употребявани за закупуване на парцели от висок клас, изкуство, бижута и първокласна яхта, както и за финансиране на холивудския филм от 2013 година „ Вълкът от Уолстрийт “, съгласно DoJ. Твърди се, че част от тях са се озовали в частните банкови сметки на Наджиб.

Jho Low е упрекнат в Малайзия и Съединените щати за ролята си в абсурда. Местонахождението му остава незнайно, само че той отхвърли да е направил корист в изказвания посредством юристи.

Наджиб не беше посочен в следствието на DoJ, само че беше упоменат като „ малайзийски чиновник 1 “, съгласно малайзийски и американски източници.

В Малайзия имаше отвращение с разгръщането на абсурда и мащабът на корупцията способства за провалянето на Наджиб на изборите през 2018 година, което докара до загубата на власт от Обединената малайска национална организация (UMNO) за първи път от независимостта.

p>

Наджиб в този момент е в пандиза и излежава 12-годишна присъда за случай, обвързван с 1MDB, и е изправен пред няколко други процеса, свързани с фонда.

Каква беше ролята на Goldman в 1MDB?

Goldman подписа облигациите от 1MDB на интернационалните пазари.

Продажбите събраха милиарди за фонда и също по този начин завоюваха на капиталовата банка Wall Street към 600 милиона $ такси и осигуриха огромни бонуси за някои от нейните ръководители.

Продажбите на облигации бяха разследвани от регулаторите в минимум 14 страни, а Малайзия повдигна обвинявания през декември 2018 година против три звена на Goldman Sachs за заблуждение на вложители.

Goldman твърди, че някои членове на бившето малайзийско държавно управление, както и чиновници на 1MDB са излъгали за това по какъв начин ще бъдат употребявани приходите от продажбата на облигации.

Изправял ли се е Goldman или някой от неговите банкери пред съд?

През 2020 година Goldman се съгласи да се споразумее с Министерството на правораздаването за 2,9 милиарда $, а малайзийският му отдел се призна за отговорен по обвиняване в корупция.

Leissner беше задържан и упрекнат в Съединени американски щати през 2018 година за скрит план за пране на пари и нарушение на закон против подкупите.

Той се призна за отговорен и се съгласи да сътрудничи на прокуратурата.

Лайснер не е наказан и съгласно известия в медиите остава на независимост против гаранция от $20 милиона.

Роджър Нг, някогашен топ капиталов банкер на Goldman за Малайзия, беше екстрадиран в Съединени американски щати, с цел да бъде изправен пред сходни обвинявания.

Той беше наказан на 10 години затвор в Съединени американски щати по-рано тази година и върнат в Малайзия през октомври, с цел да помогне с локалните следствия.

Какво съглашение реализираха Малайзия и Goldman Sachs?

Goldman Sachs отхвърли да е направил нередности след експлоадирането на абсурда.

Базираната в Ню Йорк банка реализира съглашение с Куала Лумпур през 2020 година, единствено дни преди съдът в Куала Лумпур да разгласи присъда против Наджиб в първия от неговите каузи, свързани с 1MDB.

Съгласно договорката за $3,9 милиарда, Goldman Sachs ще изплати $2,5 милиарда в брой и ще подсигурява връщане на най-малко $1,4 милиарда в активи, свързани с 1MDB облигации.

В подмяна Куала Лумпур се съгласи да приключи всички наказателни производства против банката.

Съгласно изискванията на договорката, Goldman също трябваше да направи еднократно междинно заплащане от $250 милиона, в случай че Малайзия не получи минимум $500 милиона в активи и доходи до август 2022 година

Защо Goldman в този момент съди Малайзия?

Спорът се концентрира върху това дали Малайзия е възстановила най-малко 500 милиона $ към август 2022 година и дали е дължимо някакво междинно заплащане.

Двете страни са водили договаряния, но Goldman подаде тъжба за арбитраж в Международния трибунал в Лондон тази седмица. В него се споделя, че е нужен арбитраж, в случай че двете страни не могат да разрешат разногласието.


Малайзия споделя, че разбирането й е, че двете страни към момента беседват и този ход е „ несвоевременен “.

Каква е позицията на малайзийското държавно управление по договорката?

Споразумението беше оповестено по време на краткотрайното държавно управление на министър-председателя Мухидин Ясин, деец политик и бивш член на UMNO, който напусна партията на фона на абсурда с 1MDB.

През ноември 2022 г. Ануар Ибрахим стана министър-председател отпред на разтегателна коалиция, включваща също UMNO.

Той уточни, че желае да преразгледа съглашението в опит да възвърне повече от изгубените средства.

Миналия месец той сподели на бизнес конференция в Сингапур, че неговото държавно управление желае да откри решение.

„ Ние сме дребна нация, само че не можете да ни вземете на смешка “, сподели Ануар на делегатите, като назова съглашението незаслужено и даде обещание да „ заеме по-твърда позиция “.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР