Инвестициите в сектора на възобновяемите енергийни източници могат да осигурят

...
Инвестициите в сектора на възобновяемите енергийни източници могат да осигурят
Коментари Харесай

EMI: ВЕИ в ЕС: конкурентоспособност и ползи за икономиката


Инвестициите в бранша на възобновимите енергийни източници могат да обезпечат огромни изгоди от позиция на конкурентоспособността на индустрията на Европейски Съюз, както и да обезпечат огромен подтик на работни места и напредък, съгласно ново изследване от две елементи, оповестено в края на август 2019 от Генерална дирекция „ Енергетика “ на Европейската комисия. Изтъквайки забележителния стопански принос, който възобновимите енергийни източници към този момент дават, изследването разпознава редица евентуални решения за тесните места и административните спънки, които биха обезпечили още по-голям подтик на избрани браншове.

Първата част на проучването се концентрира върху конкурентоспособността на технологиите за възобновима сила в отоплителната и охлаждащата индустрия. Тя пресмята, че четирите съществени решения за възобновимо отопление и изстудяване (биомаса, биогаз, термопомпи и слънчево-топлинни елементи) към този момент съставляват повече от 650 000 работни места на цялостен работен ден и са натрупали смесен оборот от 67,2 милиарда евро през 2017 година - това е покрай половината от работещите в бранша на възобновимите енергийни източници в Европейски Съюз (1,4 милиона) и равняващи се на 43% от общия оборот на ВЕИ (155 милиарда евро през 2017 г.). Независимо от това, изследването открива също, че съществуват обилни спънки за реализиране на цялостна индустриална конкурентоспособност. За да се обърне внимание на това, документът предлага да се сътвори европейски пазар за отопление и изстудяване, където цените на въглеродните излъчвания да бъдат интернализирани, като по този метод се обезпечат равни условия и се увеличи конкурентоспособността на други възможности въз основата на възобновими източници спрямо решения, основани на изкопаеми източници. Изследването предлага също да се отстрани актуалното користолюбие към решенията за изкопаеми горива, да вземем за пример посредством възстановяване на уменията и осведомеността от страна на хората, които са ангажирани с инсталирането на оборудванията и купувачите на технологии, и усъвършенстване на техническите условия, сертификацията, стандартизацията и лицензионните условия в Европа за отваряне на локалните пазари.

Втората част на проучването преглежда конкурентоспособността на самия бранш на възобновими енергийни източници, който означи забележителен напредък през 2018 година Резултатите демонстрират, че този отрасъл усъвършенства конкурентното си преимущество, само че че фирмите се сблъскват с редица бариери, когато се пробват да обезпечат финансиране на плановете си. Тази оценка демонстрира, че в случай че основаните в Европейски Съюз компании се ангажират да доставят електрическа енергия от възобновими източници, с цел да покрият 30% от общото ползване на електрическа енергия до 2030 година, тогава секторът на Европейски Съюз за възобновима сила ще генерира над 750 милиарда евро брутна добавена стойност и повече от 220 000 нови работни места.

Разглеждайки задачите за отопление и изстудяване на база ВЕИ за 2030 година за всяка държава-членка, изследването обезпечава също значим принос за създаването на интегриран народен проект за енергетика и климат, които държавите-членки би трябвало да завършват преди края на 2019 година, припомняйки, че единствено 16 от Държавите-членки са присъединили 2030 цели за отопление и изстудяване на база възобновими енергийни източници в своите планове за проекти, показани по-рано тази година. Докладът включва също разбор на бариерите пред вложителите във възобновими енергийни източници в 10 държави-членки на Европейски Съюз и дава оферти за улеснение на потреблението на контракти за изкупуване на електрическа енергия.

Докладът е показан от Института за енергиен мениджмънт: https://www.emi-bg.com/bg/home/article/5d764200b59ccd010079a10c

Пълният отчет: https://ec.europa.eu/info/news/new-study-underlines-potential-economic-benefits-renewables-eu-industry-2019-aug-22_en

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР