Инвестициите в образователната инфраструктура на Варненска област през програмния период

...
Инвестициите в образователната инфраструктура на Варненска област през програмния период
Коментари Харесай

Над 30 млн. лв. са евроинвестициите в образователната инфраструктура на Варненска област

Инвестициите в просветителната инфраструктура на Варненска област през програмния интервал 2014 – 2020 година надвишават 30 млн. лева, от които 19 млн. лева са за обновяването на 9 общински учебни заведения и 3 детски градини в морската столица. Това стана ясно на провелия се в Юнашкия салон във Варна цивилен разговор, отдаден на развиването на образованието.

Във форума, проведен под мотото " Европа в нашия дом ", взеха присъединяване министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, кметът на Община Варна Иван Портних, народните представители Павел Христов и Таня Петрова, която е член на парламентарната комисия по обучение. В полемиката се включиха регионалният шеф на Варненска област Стоян Пасев, кметове и общински съветници, ректори на университети, шефът на Регионалното ръководство на образованието Венцеслава Генова, преподаватели и шефове на учебни заведения, детски градини и други институции, жители.

" Провеждаме поредна политика за увеличение на приема във висшите учебни заведения в направленията с предстоящ дефицит на фрагменти за пазара на труда – педагогическите, инженерните, природо-математическите и аграрните ", разяснява министърът на образованието, изтъквайки напъните на държавното управление да обвърже пазара на труда с пазара на обучение. Той регистрира, че се дават спомагателни стипендии за студентите, които изберат специалностите с предстоящ дефицит на фрагменти, а висшите учебни заведения получават и в допълнение финансиране за тези специалности. " Образователното и икономическото ни развиване зависи на първо място от учителите, по тази причина вършим всичко допустимо освен с нарастването на заплатите, само че и с новата ни национална стратегия " Мотивирани учители " да притеглим повече младежи в специалността ", изясни Красимир Вълчев. По думите му главната задача на учителя е да накара учениците да учат, по тази причина той би трябвало да бъде подсилен да бъде иноватор в образователния развой, да употребява доста повече способи, да се предизвиква дейното присъединяване.

 Над 30 млн. лева са евроинвестициите в просветителната инфраструктура на Варненска област

" Създаваме модерна база за образование на деца, възпитаници, студенти, само че постройките без всички Вас не могат да дадат обучение на младежите. Именно образованите младежи са огромният капитал на града ни, който учителите основават и развиват ", съобщи в приветствието си към присъстващите кметът на Варна. " Благодарни сме и за положителния обществен разговор със синдикатите и работодателските организации, за поддръжката на държавното управление и на министерството на образованието, което ни спомага да получим от страната терените за нова постройка за Математическа гимназия ", посочи Иван Портних. Той осведоми, че общината продължава построяването на нови спортни площадки, поетапно подхваща възобновяване в сходство с всички европейски условия на площадките за игра в детските градини. " В общинския бюджет са заложени средства за планиране и създаване на нова постройка на ДГ " Иглика ", както и за нова постройка към ДГ " Карамфилче ", регистрира още кметът.

Варненският депутат от Парламентарната група на ГЕРБ и член на комисията по обучение към 44-то Народно събрание Таня Петрова заяви, че още тази седмица ще влязат за разглеждане на първо четене измененията в закона за общественото подкрепяне, които обвързват обществените и фамилните помощи с постоянната посещаемост на децата в учебно заведение и детска градина. " Чрез планувания законов правилник даваме явен сигнал за предпочитано и дълготрайно решение на казуса с изключването на деца от просветителната система. Съгласно измененията помощите ще се стопират за година при неизвинени отсъствия за 3 дни на деца в предучилищен стадий на образование, както и при 5 неизвинени отсъствия на възпитаници в границите на един календарен месец ", изясни Таня Петрова.

 Над 30 млн. лева са евроинвестициите в просветителната инфраструктура на Варненска област

Тя осведоми още, че се планува помощта от 250 лева, която се отпуска за първокласниците, към този момент да се получава на две елементи – при започване на образователната година и при започване на втория образователен период. В качеството си на дълготраен учебен шеф Таня Петрова също моли да се търсят новаторски подходи в образованието. " Днешните деца са на един клик разстояние от целия свят. Към тяхното обучение би трябвало да са съпричастни всички в обществото ни ", безапелационна бе тя.

В рамките на полемиката, която мина при голям интерес, бяха отправени редица въпроси и оферти, свързани с квалификацията на учителите, електронните дневници, образователните стратегии, дисциплината на учениците, нуждата да се работи за въвеждането на едносменен режим в учебните заведения и други Обсъдена бе и ролята на европейското финансиране за развиване на просветителната среда. Подкрепа посредством Оперативна програма " Наука и обучение за образован напредък " се обезпечава и за висшите образователни заведения във Варна, като се обезпечават поправки в Технически университет и Икономически университет – Варна, модернизиране на 3 лаборатории във ВВМУ " Н. Й. Вапцаров " и 4 пространства в Корпус А и Б на ИМС – Българска академия на науките, стана ясно по време на гражданския разговор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР